Міністерство освіти і науки пропонує школам перед початком літніх канікул провести заходи з учнями, присвячені питанням безпеки життєдіяльності школярів під час канікулярного часу. Про це йде мова у відповідних рекомендаціях спрямованих обласним департаментам освіти і науки.

Зокрема, у МОН рекомендують школам  організувати проведення інструктажів із здобувачами освіти з питань безпеки життєдіяльності, дій у разі оголошення повітряної тривоги, правил пожежної безпеки, електробезпеки, безпеки дорожнього руху, профілактики шлунково-кишкових захворювань.

Також учням має бути роз’яснено правила поведінки в громадських місцях, а також поводження з незнайомими людьми та предметами, правила користування громадським транспортом, попередження травмування на об’єктах залізничної інфраструктури, правила поводження на річках і водоймах тощо.

Окрім того, учителі мають провести роз’яснювальну роботу серед школярів щодо правил поведінки в умовах підвищення температури повітря, попередження випадків перегрівання на сонці, порядку надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок нещасних випадків, а також безумовного дотримання обмежень задля запобігання поширенню COVID-19.

Учасники освітнього процесу та інші працівники мають бути поінформовані про заборони та ризики відвідування лісових масивів та територій, які можуть бути замінованими або наближені до районів бойових дій.

Окремим напрямом зазначеної роботи має стати проведення роз’яснювальної роботи з батьками щодо попередження нещасних випадків серед дітей під час літнього відпочинку.

Освітянам також необхідно вжити дієвих заходів щодо збереження життя та здоров’я дітей у місцях відпочинку в літніх таборах, під час проведення зборів, походів та екскурсій з урахуванням небезпечних факторів воєнних дій, а також посилити контроль за організацією туристично-екскурсійних перевезень здобувачів освіти автомобільним та залізничним транспортом.

«Питання щодо безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу під час літніх канікул тримати на постійному контролі», – наголосили у Міністерстві освіти і науки.

Організація проведення інструктажів із здобувачами освіти з питань безпеки життєдіяльності має відбуватися за відповідними інструкціями з реєстрацією у відповідних журналах.