Найагресивніша рекламна кампанія, образ успішного управлінця і бізнесмена в ІТ-сфері та постійно зростаючі рейтинги.

Всі ці передвиборчі ходи кандидата на посаду міського голови Черкас від партії “Голос” Віктора Євпака, за задумом технологів, мають вивести його в реальні конкуренти у боротьбі за крісло мера, пише “Кропива”.

Про двох головних претендентів на вихід в другий тур — чинного мера Анатолія Бондаренка та представника “Слуги народу” Віталія Ільченка ми вже писали. Сьогодні ж наша увага прикута до “темної конячки” Віктора Євпака. Але нас цікавлять не інформація з рекламних проспектів кандидата, а сірі відтінки його біографії та політичного зростання.

Успішний ІТ-бізнесмен насправді є ФОПом

У публічній площині Віктор Євпак позиціонується як лідер ІТ-команди eKreative, що побудував успішну одноіменну ІТ-компанію. Найвідоміші реалізовані стартапи — це MapaMagic, Kidsloх, FoodHacker. Задекларована кількість працівників компанії — близько сотні.

Однак дані державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців засвідчують, що юридично такої компанії в Україні не існує. Віктор Євпак є фізичною особою-підприємцем та засновником двох громадських організацій — ГО “ІКРІЕЙТІВ ДОПОМОГА” та ГО “НОВІ ЛЮДИ — ЧЕРКАСИ”.

Фактично, Віктор Євпак провадить свою бізнес-діяльність за цивільно-правовими угодами, очевидно для оптимізації оподаткування. Наше видання звернулося із запитом про надання інформації щодо розмірів сплачених податків кандидатом в мери за останні п’ять років, однак запит було проігноровано.

Нагадаємо, що вже колишній лідер політичної партії “Голос” Святослав Вакарчук втрапив у скандал, щодо мінімізації оподаткування ведучи комерційну діяльність як співак. Після низки скандалів, пов’язаних з мінімізацією оподаткування та виступами на закритих вечірках для російських бізнесменів, склав мандат депутата Верховної Ради.

Політичні шатання Євпака

Віктор Євпак прийшов у місцеву політику в 2017 році коли очолив Черкаську міську організацію партії “Демократичний Альянс”. В цьому ж році, під образом громадської організації почав розвивати проект “Нові люди — Черкаси”. Організація займалася наданням благодійної допомоги, а найбільш помітним заходом стала організація форуму “Це – твоє місто” весною 2018 року. На форумі піднімалися питання пов’язані з різними аспектами життєдіяльності та розвитку сучасного міста.

Серед топ-спікерів на форумі, був на той час народний депутат від БПП Сергій Лещенко. Свій виступ на форумі Лещенко присвятив темі корупції в Україні та боротьбі з нею. До того, Сергій Лещенко вже встиг втрапити у скандал з придбанням квартири в столиці ринковою вартістю в 300 тис. дол.

Віктор Євпак був помічником нардепа Лещенка на громадських засадах.

blank

На дострокових виборах у Верховну Раду 2019 року, Євпак вже балотувався від нового політичного проекту – “Голос”. На 194 окрузі (Придніпроський район Черкас) посів друге місце, але безнадійно, майже втричі, відстав від висуванки “Слуги народу”.

Натомість Лещенко тоді вже не балотувався в нардепи, а винагородою за лояльність до команди слуг народу стала посада члена наглядової ради “Укрзалізниці” з космічною зарплатою у 300 тис. грн. Відзначимо, що Сергій Лещенко є яскравим прикладом прообразу агенту впливу іноземних держав для зовнішнього управління країною.

Євпак ще в лютому цього року заявив про мерські амбіції та шукав можливості балотування під брендом “Слуга народу”. Тривалі спроби стати “Слугою народу” у Євпака завершилися невдало і він пішов на вибори під брендом, втрачаючого популярність після складення мандату лідером Вакарчуком, “Голосу”.

Закордонна дружина та громадянство дітей

blank

Дружина Віктора Євпака, Кароліна є громадянкою Великої Британії, за нашою інформацією іноземне громадянство мають і діти подружжя. На наш запит стосовно громадянства дітей ми відповіді так і не отримали.

Дружина Кароліна переїхала з Віктором в Черкаси у 2008 році і стала головним донором його бізнес-проектів на початковому етапі. Як розповідав сам Віктор, до того як вдалося заробити перші гроші, жили на заощадження дружини.

Агресивна реклама і майновий стан

Оцінювати нинішній майновий стан кандидата в мери Євпака досить складно, оскільки він наразі не є суб’єктом електронного декларування.

Але рекламна кампанія на виборах міського голови засвідчує про витрати доволі значних коштів. До прикладу, за даними звіту надходжень виборчого фонду Євпака на виборах до Верховної Ради минулого року, він вніс власних коштів у розмірі 600 тис. грн., на них і вів кампанію. Нинішня мерська інформаційно-рекламна кампанія Євпака значно агресивніша та потужніша, в порівнянні з виборами до парламенту, очевидно і значно дорожча.

“Переможна” соціологія

Передвиборча соціологія є невід’ємним елементом виборчої кампанії і в українських реаліях — значним елементом маніпуляцій штабів кандидатів.

Днями з’явилися дані аналітичного центру “Енігма”, які впевнено виводять Віктора Євпака у другий тур мерських виборів з результатом 15,27% підтримки.

Далеко позаду, на третьому місці, з результатом у 8,81% йде кандидат від “Слуги народу” Віталій Ільченко.

blank

Не будемо глибоко аналізувати такі соціологічні дані, лише наведемо приклад соціологічних даних цього центру стосовно виборів на 197 окрузі минулого року. Тоді соціологи прогнозували впевнену перемогу народного депутата Владислава Голуба. За підсумками реального голосування, “переможець” соціологів зазнав нищівної поразки.

blank