19 червня безсумнівно найспортивнішою областю країни була Черкащина, а її столицею – невелике містечко Катеринопіль. Адже саме там відбувся масштабний спортивний фестиваль, організований за ініціативи Олександра Воскобойніка, директора ТОВ «НВФ «Урожай» Групи МХП та підтримки благодійного фонду «МХП- громаді» – МХП SPORT FEST, у рамках якого було встановлено та зафіксовано рекорд України із скандинавської ходьби.

Хоч рекорд і встановлювали у Катеринополі, до нього долучилися 118 міст і населених пунктів України, а взяли участь більше ніж півтори тисячі осіб. Брали участь клуби із скандинавської ходьби з Казахстану, Грузії, Білорусі і Польщі. Долучалися до рекорду і з інших країн, як групами так і поодинці. Чат флешмобу у соцмережі отримав сотні підтверджень участі у фото та відеоматеріалах.

Проте, рекорд одночасної ходьби на одній локації встановлювали саме у Катеринополі. І рекорд таки було встановлено – зазначила представниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

«Хочу сказати, що в нас були певні хвилювання, чи буде новий рекорд. Ми зразу сказали організаторам, що має бути більше ніж 163 учасники, бо саме таку кількість зібрав попередній рекорд, встановлений у Києві. Ми сьогодні рахували ретельно кожного. У Катеринополі на стадіоні «Колос» ми вийшли на цифру 212 учасників на одній локації», – пояснила Вєтрова та додала, що встановлений на SPORT FESTі рекорд буде надруковано у щорічній книзі рекордів.

blank

Оплесками та оваціями зустрів Катеринопіль звістку про рекорд. Так само оплесками вітали найповажніших рекордсменів 91-річного Бориса Тихонюка та 83-річну Галину Король. Обоє – місцеві жителі, що вже не перший рік ходять з палицями та подають приклад іншим.

«Років п’ять займаюсь скандинавською ходьбою, в Катеринополі один із перших. Коли я ще в минулому році ходив, то тільки показували пальцем і жартували, мовляв двох ніг мені замало, то вже ходить на чотирьох. І якби тоді мені сказали, що Катеринопіль стане центром скандинавської ходьби, я б не повірив», – поділився враженнями Борис Семенович.

А Галина Король додала, що кожен день о 5-й ранку йде на стадіон та проходить аж шість кіл. Такий-от секрет здоров’я.

blank

Уперше взяв до рук палиці ходьби і пройшов свої перші два з  половиною кілометри з ними саме на катеринопільському стадіоні голова Олімпійського комітету у Черкаській області Андрій Більда.

blank

«Дуже радий, що цей захід відбувся саме на Черкащині. Я бачу, наскільки це масовий вид спорту, бачу, що це вид спорту, яким можна займатися у будь-якому віці і з будь-яким рівнем фізичної підготовки. Адже тут на стадіоні є спортсмени-професіонали, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, а є люди, які так само, як і я взяли палиці сьогодні уперше в руки. Знаковим є і те, що МХП SPORT FEST відбувається напередодні міжнародного олімпійського дня, який святкується 23 червня. І зазвичай всі спортивні заходи, що відбуваються впродовж червня, ми приурочуємо до олімпійського дня. – наголосив Більда. – Сьогодні це справжнє спортивне свято на зеленому газоні, я б сказав, що приурочено переходу України у зелену карантинну зону. І хай ця зелена зона триває і надалі».

blank

Серед найповажніших гостей МХП SPORT FESTу  – президент Української федерації скандинавської ходьби Ігор Єфименко.

«Скандинавської ходьбою в Україні займаються з 2010 року. Протягом цих років ми від Федерації проводили безліч флешмобів, фестивалів, різних змагань,  але скажу відверто, те що відбулось сьогодні в Катеринополі, то такої організації ми ще не бачили ніде. Той же телеміст з нашими партнерами з Казахстану, Грузії, Білорусі і Польщі – наш рекорд мав міжнародних формат. Станом на вчора зареєстрованих учасників було 1751. Скандинавська ходьба – це доступний вид фітнесу на свіжому повітрі, що підходить для будь-якого віку. Я сам з Дніпра, то в нас в місті займаються від чотирьох років до 92 років. Ходити з палицями – це дуже просто і легко, по будь-якій поверхні у будь-яку пору року. При правильній техніці ходьби працює 90 відсотків м’язів, покращується кровообіг, обмін речовин, тощо. На 40% більше калорій спалюється, ніж при звичайній ходьбі. Крім того, це соціальний вид спорту, люди об’єднуються, починають дружити, їздять разом у походи, подорожують за кордон», – розповів президент Федерації.

За словами Ігоря Єфименка, у  Києві є клуб скандинавської ходьби для людей із вадами зору, є клуб для інклюзивної реабілітації дітей. Таких більше немає у країнах Європи.

Проте не лише скандинавською ходьбою дивував МХП SPORT FEST. Упродовж всього дня на локаціях Катеринополя грали в футбол та волейбол, стріляли з лука, практикували йогу. А ще –проводили майстер-класи, варили козацьку кашу, вирували розваги, конкурси, радували безкоштовні гірки, батути, солодка вата, виступи народних колективів, та відомих, улюблених в області гуртів «Крутий заміс», «Театр світла» і «Made in Ukraine».

blank

За словами одного з організаторів фестивалю Юрія Романчі, МХП SPORT FEST буде відбуватись на Черкащині і надалі, але зазнаватиме трансформації, залучатимуться нові види спорту, тощо.

«Недаремно, що встановлювали рекорд саме у Катеринополі, адже ініціатива розвивати скандинавську ходьбу на Черкащині виникла саме тут. Коли Олександр Воскобойнік, директор ТОВ «НВФ «Урожай» Групи МХП приїхав сюди і побачив жіночок, що на цьому стадіоні ходять, запалився ідеєю. За кілька місяців 650 палиць було видано черкащанам, і надалі є бажаючі долучатися. Ми з Олександром Воскобойніком хочемо, щоб все починалося знизу. Щоб ініціатива йшла з таких містечок як Катеринопіль, як Чигирин, як Канів, як Миронівка. Бо це – справжня Україна», – наголосив Романча.

Загалом на територіях, де провадять діяльність і сприяють розвитку громад підприємства Групи МХП, корпоративна соціальна відповідальність реалізується благодійним фондом «МХП-Громаді». Так, багато жителів Катеринополя та навколишніх сіл є пайовиками «Урожаю». Підприємство має безліч програм підтримки жителів і спортфест — один з проєктів, спрямованих на оздоровлення населення.

blank

До слова, ТОВ «НВФ «Урожай» постійно підтримує спортивні починання черкащан. Так, Олександр Воскобойнік, спонсорує футбольну команду АТОвців, допомагає спортивним командам районів, де є потужності підприємства, тощо.

А ще організатори свята нагадали, що фестивальне літо від «Урожаю» та МХП лише розпочинається. Адже черкащан та гостей чекають і «Тракторфест», і «Крутий заміс», і «Кіно просто неба», еко-фести та ще багато цікавого! Тож літо цьогоріч обіцяє бути активним та насиченим приємними подіями.

Варвара Горова