Валентин Наливайченко прокоментував заяву Міністерства закордонних справ аби світові засоби масової інформації не трактувати гасло «Слава Україні» як ультранаціоналістичне:

«Дуже тішить те, що МЗС України нарешті прокоментувало трактування гасла “Слава Україні”.

Рух “Справедливість” вважає неприпустимим сприйняття цього гасла, як агресивне або радикальне, як це хочуть подати у світі російські пропагандисти.

“Підтримуємо ідею зробити гасло офіційним привітанням у Збройних Силах, Національній поліції, Прикордонній службі і включити до державного протоколу!” – закликали в політичній партії.

Нагадаємо, 7 липня Хорватія перемогла Росію і пройшла до півфіналу чемпіонату світу з футболу, що відбувся в Росії. Невдовзі після цього у мережі з’явився 9-секундний ролик, у якому хорвати Оґнєн Вукоєвич та Домаґой Віда вигукнули «Слава Україні!», додавши, що «ця перемога – за «Динамо» і за Україну». У минулому обидва гравці виступали за футбольний клуб «Динамо» (Київ). Оґнєн Вукоєвич і зараз працює в київському клубі на адміністративних посадах, суміщаючи цю діяльність з адміністративною посадою у хорватській збірній, а Домаґой Віда грав у вказаному матчі в складі збірної Хорватії.

Натомість, ФІФА покарала Оґнєна Вукоєвича, наклавши на нього штраф на 15 тисяч швейцарських франків (близько 400 тисяч гривень) за те, що той «після чвертьфінального матчу Росії і Хорватії повівся неспортивним чином, порушивши засади «фейр-плей».

8 липня, Міжнародна федерація футболу попередила футболіста збірної Хорватії Домаґоя Віду.

Обом футболістам приписали скандування “ультранаціоналістичних гасел”.

І з певним запізненням Міністерство закордонних справ закликало світові засоби масової інформації не трактувати гасло «Слава Україні» як ультранаціоналістичне.

«Ми хотіли б нагадати ESPN і USA TODAY про те, що «Слава Україні» – це патріотичне гасло, схоже на ті, які скандували в багатьох демократичних країнах, щоб висловити любов і гордість за свою націю. Немає ніякого зв’язку з ультранаціоналізмом», – йдеться у повідомленні МЗС.

МЗС наголошує, що таке трактування гасла підтримує пропаганду Росії.