Черкасець Віталій Середенко звернувся до департаменту освіти міської ради з проханням змінити місце голосування. Чоловік має інвалідність. Він отримав запрошення проголосувати на виборах Президента України на виборчій дільниці, яка розміщена на другому поверсі. Допомагав черкасцю виборчий омбудсмен громадянської мережі «Опора» Тарас Щербатюк. Розповідає Суспільне телебачення.

Черкащанин Віталій Середенко за місцем проживання голосує у школі №26. Пригадує попередній досвід: «На попередніх виборах я сам голосував на другому поверсі, мене фізично піднімали на руках на 2 поверх, але це було дуже незручно для мене і небезпечно».

Цього разу хлопець звернувся у міський департамент освіти і гуманітарної політики з проханням розмістити виборчу дільницю на 1 поверсі.

За словами виборчого омбудсмена «Опори» Тараса Щербатюка потрапити до виборчої дільниці, яка розміщена на 2 поверсі, складно не лише людям з інвалідністю, але і жінкам із дитячими візочками та пенсіонерам. І пояснює причину, чому вчасно не вдалося відреагувати на проблему: «Нещодавно лише було ЦВК затверджено перелік вибочих дільниць і по деяких містах, у тому числі, і Черкаси, наскільки мені відомо, були деякі зміни по приміщеннях, де будуть відбуватися голосування, тому ми не форсували це питання до того, як буде офіційно затверджено ЦВК перелік виборчих дільниць».

А це 26-та школа Черкас, у якій голосуватиме Віталій. Директор школи Галина Титаренко демонструє, як люди з інвалідністю, з дитячими візочками можуть потрапити всередину виборчої дільниці.

У цій черкаській школі облаштують три виборчі дільниці на першому-другому-третьому поверхах. Школа розміщена біля будинку, де проживають люди з інвалідністю.

За словами директорки, щоб вирішити питання із голосуванням для людей з інвалідністю, дільниці поміняли місцями.

Виконувач обов’язків директора департаменту організаційного забезпечення міської ради Віталій Ілляшенко пояснює, як людина з інвалідністю може вирішити питання місця волевиявлення: «Щодо індивідуального характеру, спочатку відповідно документи у закладах охорони здоров’я бере заявник з ним звертається у реєстр виборців Придніпровського чи Соснівського і там його вносять у ці відповідні списки».