Вести діалог у сучасному суспільстві – це теж мистецтво. Говорити і чути себе та інших, а ще – переосмислювати події, які нині творять історію України, крізь призму сучасного арту мали змогу гості фестивалю “Повітова Фанаберія: Два блокноти”, який минулого вікенду пройшов у стінах кінотеатру “Салют”. Мистецька подія, яка вражає невимушеністю атмосфери й шаленою концентрацією талановитих людей і речей в одному місці, відбулась уже вчетверте. Побували там і кореспонденти vikka.ua.

Цьогоріч, як і завжди, “Фанаберія” викликала бурю емоцій у відвідувачів і, власне, у митців, які приїхали до Черкас спеціально заради цієї арт-події. До цього творці фесту Наталка Вернидуб та Олександр Дувінський доклали максимум зусиль. Його ідея, кажуть, виникла після того, як познайомились з художником Дмитром Коломойцевим під час попереднього фестивалю “Барба на Бучаку”, який проходив у Трахтемирові. Митець кожен день починав з записів чи замальовок до свого блокноту і одразу нагадав організаторам смілянського художника Сергія Козаченка. Той теж нерозлучний зі своїми скетч-буками. Здавалось би, два різні блокноти, але одна звичка – малювати та рефлексувати на їхніх сторінках. Відтак блокнот став певним уособленням діалогу людини зі світом та з самою собою.

blank

Традиційно програма заходу була багата на сюрпризи. Серед них – неймовірна відео-інсталяція від молодого художника Alexander Knight. Той завітав до Черкас із Лондона. Митець поєднує в роботі дві техніки – графіку та можливості цифрових медіа. Трохи згодом ще один лондонський гість – Garry Knight – провів для присутніх майстер-клас з дудлінгу.

blank

Художниця та режисерка з Бахмута Олена Клочко презентувала свій арт-проект “Красунi та чудовиська”. Про внутрішніх чудовиськ, які часто живуть в кожному з нас, Олена розповіла, поєднуючи картини та фільм-перформенс.

Фотохудожниця Яна Кононова представила демократично-меланхолійний фотопроект “Under the weather”, де цікаво поєднуються портретна й пейзажна лінії. Явища природи на світлинах мисткині відкриваються й сприймаються по-новому й незвично.

blank

Звичайно, жодна з “Фанаберій” не обходиться без яскравих і креативних перформансів Олександра Дувінського. Цього разу художник вражав гостей фесту… вогнем.

blank

Не міг пройти фестиваль і без натхненників ідеї двох блокнотів – Дмитра Коломойцева та Сергія Козаченка – та їхнього talking-art’у.

“У 2014 році я повернувся з Індії з цим блокнотом, і потім з ним пішов на передову, – розповів Дмитро Коломойцев про свого вірного паперового друга. – Все, що зі мною відбувалося, я фіксував тут. Були там і азійські флеш-беки, і різні події, і важливі для того часу речі: малював татуювання, ескізи шевронів, різне”.

blank

blank

Символічно, що фестиваль з такою концепцією відбувся у 205-ті роковини народження Тараса Шевченка. Тому експозиція “Фанаберії” рясніла численними інсталяціями, полотнами, інтерпретаціями, які стосувались образу й творчості Кобзаря.

Крім того, гості насолоджувались філософським і поетичним електронним роком від команди “Лінія Маннергейма” та Сергія Жадана. А потому – продовжували поринати у світ сучасного арту на афтепаті під запальні мотиви гурту “Базіліо мав рацію”.

blank

blank