Через недосконалу процедуру встановлення тарифів національним регулятором (НКРЕКП) та невиконання державою своїх зобов’язань щодо компенсації різниці в тарифах, комунальне підприємство «Черкасиводоканал», як і більшість водоканалів України, опинилося у  складному фінансовому положенні. Передбачена законодавством субвенція компенсувалась урядом несвоєчасно та не в повному обсязі і лише до 2016 року. Внаслідок цього підприємства ЖКГ мають мільйонні суми непогашеної заборгованості з різниці в тарифах, що підтверджено територіальними комісіями. Зокрема, борг держави перед КП«Черкасиводоканал» складає 51,8 млн. грн. Повідомляють у прес-службі КП.

Для компенсації різниці в тарифах у 2017 році Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №332 від 18.05.2017 року, якою передбачено погашення заборгованості держави перед підприємствами водопостачання в сумі їх боргу в розмірі доданої вартості (ПДВ) та вартості спожитої електроенергії. На її виконання нашим підприємством підписано договори про організацію взаєморозрахунків.

Однак, взаєморозрахунки Міністерством фінансів України не були проведені. Відповідно, підприємство маючи податковий борг не мало змоги реєструвати у визначені податковим кодексом терміни податкові накладні.

Враховуючи вимоги законодавства щодо нарахування штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних, несвоєчасну сплату податкових зобов’язань з податку на додану вартість — сума штрафних санкцій для КП «Черкасиводоканал» становить 22 млн. грн., що вдвічі більше суми сплачених податків.

Аби стягнути ці кошти з підприємства Головним управлінням ДФС у Черкаській області подано позов до суду на КП «Черкасиводоканал». Перша судова інстанція прийняла рішення на користь водоканалу. Однак, апеляційний суд своєю постановою прийняв інше рішення і зобов’язав наше підприємство виплатити 22 млн. грн..

Примусове стягнення такої суми призведе до блокування рахунків. Внаслідок цього водоканал не в змозі буде гарантувати безперебійне водопостачання міста Черкаси.

Для уникнення надзвичайної ситуації, фахівці водоканалу підготували позов до вищого касаційного суду та очікують на справедливе рішення.

Абсурдність же полягає у тому, що держава маючи заборгованість перед КП «Черкасиводоканал» майже 52 млн. грн., намагається своїми штрафними санкціями збанкрутувати підприємство.В той час, як сама не несе ніякої відповідальності за невиконання своїх зобов’язань.