Жителі Дубіївки Черкаського району обурені, що їх за спиною збираються приєднати до Білозірської ОТГ. На разі у перспективному плані, що розроблено в Черкаській облдержадміністрації, саме таку долю визначено для цього села. І все попри те, що громада чітко визначилась щодо об’єднання з іншим селом – Руською Поляною, а сільський голова неодноразово звертався до ОДА із вимогою врахувати думку селян при власному плануванні.

Щоб ще раз обговорити проблему, жителі Дубіївки у неділю 14 грудня зібрались на громадські слухання з одного єдиного питання: «Підтримати чи не підтримати пропозицію Дубіївського сільського голови щодо ініціювання добровільного приєднання громади села Дубіївка Дубіївської сільської ради Черкаського району Черкаської області до Руськополянської об’єднаної територіальної громади Черкаського району Черкаської області».

«Держава ставить нас в такі умови, коли ніхто не дослухається думки людей, хоч закон говорить про добровільне об’єднання сіл в громади. На це в нас був час до лютого 2020 року. Коли почався процес утворення ОТГ, ми з вами збирались на подібні громадські слухання, і тоді вирішили, що Дубіївка залишиться самостійною, доки це дозволятиме закон, а якщо реформу не відмінять, то будемо об’єднуватись із Руською Поляною, куди приєдналась Геронимівка», – розпочав зібрання сільський голова Дубіївки Олександр Кривошея.

blank

Він нагадав, що до листопада 2018 таке рішення громади було враховане і в перспективному плані формування ОТГ області. А потім там щось змінилось, і тепер Дубіївка має доєднатись до Білозір’я. Це означає, що якщо село з якихось причин не встигне реалізувати своє добровільне рішення про приєднання, то примусово її «розподілять» за перспективним планом, тобто до Білозір’я.

«З того часу, як в перспективному плані нас «приписали» до Білозір’я, мене як сільського голову почали «забувати» запрошувати на відповідні наради в облдержадміністрацію. Щоб я, напевне, не говорив там нічого проти. А коли випадково потрапив на одну із останніх нарад, то зрозумів, що думку громад там не збираються враховувати, бо перспективний план так перекроїли, що багато сіл не можуть второпати, якою логікою керувались обласні чиновники? Та ж там ні економічних розрахунків, ні історичних з’язків не збережено!» – пояснив необхідність проведення ще одних слухань Олександр Іванович.

Сільський голова виклав власні аргументи об’єднання саме з Руською Поляною: це село з Дубіївкою межує хата в хату (а не так, як Білозір’я – через кількакілометрове поле), більшість дубіївських пайовиків віддали в оренду землі руськополянському господарству, яке вже зараз активно допомагає школі, дитсадку й амбулаторії, і через села йде автобус.

«А ми доробимо дорогу, яку вже наполовину зробили, і маємо домовленість закільцювати маршрут, щоб додатково ходило ще два автобуси: з Черкас в Дубіївку через Руську Поляну і з Черкас в Руську Поляну через Дубіївку. Тоді в нас буде нормальне транспортне сполучення. До того ж, наші сільські ради і так були самодостатні. А нині в Герониміці будується новий сучасний тепличний комбінат, де будуть нові робочі місця і бюджет поповнюватиметься новими відрахуваннями. І ще, наприклад, в Білозір’ї на одного жителя припадає 2200 бюджетних гривень, а в Руській Поляні – 2640 грн. Тож з точки зору економічної вигоди – для нас Руська Поляна краща. У Білозір’ї ж і рівень дотаційності ОТГ значно вищий, ніж в Руській Поляні, і депутатів ми там матимемо значно менше, тож ризикуємо стати «бідними родичами». До слова, багато жителів Ірдиня, що об’єднався з Білозір’ям, саме на таке становище нарікають», – навів цифри сільський голова.

Більшість присутніх дубіївчан аргументи сільського голови сприйняли схвально.

«Маємо прагматично приймати рішення. На минулій сходці села був у нас голова Руськополянської ОТГ, звав до них приєднуватись, пояснив, в чому ми виграємо від такого об’єднання, а білозірський – навіть не приїхав. Прислав старосту з Ірдиня. Це вже ознака ставлення. І чому ми маємо «підтримувати» комусь імідж «найуспішнішої» і «найрозхваленішої» ОТГ? Повинні думати про інтереси власного села. Якщо вони там, в Білозір’ї, захазяйнувались, то при чому тут Дубіївка?» – емоційно виступив житель села Степан Хряпак.

blank

«Велика справа – що при об’єднанні з Руською Поляною жодне село не матиме переваг у кількості депутатів. Руська Поляна, Геронимівка і Дубіївка матимуть в раді ОТГ приблизно однакову кількість депутатів, тож жоден населений пункт не зможе перетягувати «бюджетну» ковдру на себе. Це гарантія, що кошти розподілятимуться справедливо між усіма населеними пунктами, і в нашому – збережеться вся нинішні інфраструктура – садочок, школа (окрім старших класів – і це логічно), амбулаторія», – наголосив інший дубіївець, головний архітектор Черкаського району Юрій Котетунов.

blank

«Якщо нам вже не можна залишатись самостійною сільською радою, і конче треба обирати, то вже краще до Руської Поляни йти. Так склалось історично, що ми з ними спільно працювали. Я навіть не про економічний бік говорю, а про людську душу. З білозірцями в нас якесь побутове несприйняття», – додав Іван Чванило, який вже 40 років живе в Дубіївці.

blank

Звісно, лунали думки й надалі залишатись «вільною» Дубіївкою, не об’єднуватись ні з ким, однак сільський голова ще раз наголосив, що тепер це неможливо, бо якщо село не об’єднається ні з ким добровільно, то примусово його приєднають до Білозірської ОТГ.

Жоден прихильник об’єднання з Білозір’ям не виступав. Хоча, з огляду на голосування, таких в залі були одиниці. Так, підтримали пропозицію Дубіївського сільського голови щодо ініціювання добровільного приєднання громади села Дубіївка до Руськополянської ОТГ 152 присутніх жителя. «Проти» ініціативи проголосували – 2, а «утрималось» – 12.

blank

До слова, у березні цього року сільська рада Дубіївки провела побудинкове опитування, охопивши 1509 жителів села. З них за внесення змін до перспективного плану та за приєднання до Руськополянської ОТГ висловилось 1096 осіб тобто 72,6% від опитаних. Ще одне подворове опитування було проведено днями, але думка громади не змінилась: із 2718 виборців було опитано 1508, і 1383 людили висловилось за приєднання до Руської Поляни, а проти – лише 125.

«19 грудня відбудеться чергова сесія сільської ради, де буде розглянуто питання про надання згоди на добровільне приєднання до Руськополянської об’єднаної територіальної громади. Вірю, що більшість депутатів підтримають рішення громади, бо, як бачите, воно не двозначне. Я ж завжди наголошував, що буду діяти так, як визначить громада. Для нас також важливо, щоб в облдержадміністрації таки врахували наше рішення і внесли зміни до перспективного плану», – наостанок зауважив Олександр Кривошея.

А вже наступного дня після слухань сільський голова направив до голови Черкаської облдержадміністрації Романа Боднара з цього приводу офіційного листа, де попросив не ігнорувати думку людей, внести зміни до перспективного плану, «запобігаючи потужному соціальному вибуху у регіоні».

Поліна Котова