Безоплатні курси поліпшення водійських навичок для переселенок організували в Черкасах. Їхня мета — навчити людей не боятися сідати за кермо і в екстремальних ситуаціях вправно водити автівку, розповів Суспільному інструктор Сергій Гусєв.

Курси відвідують переселенки з різних міст, які нині тимчасово проживають у Черкасах. Заняття розпочинають із того, що повторюють, як правильного тримати та повертати кермо.

Киянка Оксана Шията має пів року водійського досвіду. Користувалась автомобілем лише за потреби, а у воєнний час потрібно їздити впевнено, вважає жінка.

“Тут потрібно вже виїхати, переборюєш свій страх. І я скажу, що завдяки інструкторам, які мають велике терпіння, почуваєшся більше впевнено. В мене маленька дитина, і це дуже важливо, щоб безпечно водити”, – пояснила Оксана.

Після трирічної перерви у водінні потрібно знову все пригадувати, розповіла харків’янка Ірина Аліпова.

“Щось призабула. І от така механіка, щось крутити рулем, я вже теж призабула, і треба моторику цю пригадати. У воєнний час, звичайно, можливо, треба буде брати дитину, сідати за кермо і їхати кудись, ніхто не знає, що буде далі, тому навички водіння дуже потрібні”, – прокоментувала переселенка.

Друга частина занять – відпрацювання навичок на майданчику.

“На майданчику, з одного боку, страшно, тому що якісь вправи ще складно опанувати, ці конуси, з іншого боку, я зрозумію, що це дуже мені знадобиться, коли я вже буду на дорозі їздити між бордюрами, між іншими машинами”, – розповіла Ірина Аліпова.

Харків’янка Олександра Хороша після першого заняття стала впевненіше кермувати: “Я спочатку дуже боялася, мені страшно було, але потрібно практикуватися. Мені дуже треба почути, як ця машина працює. Це нова для мене машина. Мені потрібно її відчувати та їздити з дитиною, із сім’єю. Я вважаю, що кожна дівчина має вміти водити машину”.

У групу беруть не більше ніж п’ять людей, обов’язковою умовою участі є наявність власного авто та водійське посвідчення. Курси розраховані на чотири заняття по три години, розповів інструктор Сергій Гусєв.

“Заняття складається з теорії, практики на кермовому тренажері та практики на майданчику. Це була ініціатива Автомобільної Федерації України, тому що вони бачать, що дуже багато людей покидають свої домівки, чоловіки пішли воювати, жінки не всі вміють водити автівки, але їхати потрібно”, – прокоментував Сергій Гусєв.

За його словами, такі курси безоплатно організували в трьох містах України.

“Великі міста, в яких найбільше людей приїжджають з гарячих точок: це Дніпро, Полтава і Черкаси. Міста, які приймають багато переселенців, і там людей вирішили навчати. Черкаси розпочали, потім буде Полтава й Дніпро.

За словами Сергія Гусєва, якщо буде попит, то курси планують організовувати й надалі.