Які квартири вибирають покупці в обласних центрах України нинішнього року? Більшість вважають за краще купувати житло на первинному ринку нерухомості. Але не в Черкасах. Пише “Черкаський край“.

Так, у 13 українських регіонах покупці вибирають квартири в новобудовах, в 9 областях — об’єкти в багатоквартирних будинках старого житлового фонду, свідчать дані опитування інтернет-ресурсу «Domik.ua». Найбільше покупців надають перевагу квартирам у нових житлових комплексах у Чернівцях: 85 відсотків. У Києві, Харкові, Одесі, Житомирі, Тернополі — 80. За даними агентств нерухомості, значно менше купують житло на його первинному ринку в Івано-Франківську, Черкасах, Сумах, Миколаєві та Запоріжжі — 40 відсотків.

У Черкасах купівельний попит спрямований на житло невеликої площі, зауважує видання. Найбільш «ходові» однокімнатні квартири до 30 і двокімнатні до 50 кв. м. Інтерес клієнтів орієнтований більшою мірою на багатоквартирні будинки старого житлового фонду. Причому, найчастіше клієнти цікавляться житлом без ремонту — такий об’єкт можна придбати дешевше. Найбільш затребуваним на початку року було житло в багатоквартирних будинках Митниці і Сєдова (Новопречистенської). На вторинному ринку житла в новобудовах однокімнатну квартиру можна придбати за 19-24 тис. доларів США, двокімнатну — за 22-27 тисяч, трикімнатну — за 25-30 тисяч. У старому житловому фонді квартира обійдеться на 5-8 тисяч дешевше.

Додамо, що попит на скромні за площею квартири зумовлений і такою лихою годиною, як дорожнеча компослуг, нераціональна система теплозабезпечення багатоповерхівок (дідька лисого зекономиш) та «перетрушуванням» і жорсткішанням прав на субсидію. Так, нова система нарахування субсидій, яка почала діяти з 1 травня, передбачає, що повторно заяву в органи соціального захисту і декларацію потрібно буде подати, щоб визначити своє право на субсидію, передусім:

орендарям житла,
сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а на осіб, які фактично проживають у помешканні;
сім’ям, де є непрацюючі працездатного віку, в яких доходи або відсутні, або менші мінімальної зарплати;
сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року;
сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018.