Знищенням могильника Черняхівської культури у Черкасах стурбовані науковці, розповів Суспільному старший науковий співробітник інституту археології Дмитро Куштан. Минулого тижня він дізнався, що на місці захоронень почали прибирати територію. Каже, боїться, що тут розпочнуть будівництво.

Знахідки були виявлені у двохтисячному році в місці дослідження могильника Черняхівської культури, – розповідає старший науковий співробітник інституту археології Національної академії наук України Дмитро Куштан. Тоді археологічні роботи проводилися поблизу перехрестя вулиць Хрещатик та Остафія Дашкевича у Черкасах: “Було виявлено близько тридцяти поховань, взагалі на могильнику їх більше семидесяти. Поховання за обрядом трупокладення та трупоспалення. Практичне кожне поховання супроводжувалося керамічним посудом, бронзовими прикрасами, намистом”.

Зараз більшість зі знайдених артефактів зберігаються у Черкаському краєзнавчому музеї, говорить Дмитро Куштан. Нині на місці проведення археологічних робіт знаходиться торговельно-розважальний центр. Поруч із ним – територія огороджена парканом. Науковець каже, це місце теж є частиною черняхівського могильника.

blank

Дмитро Куштан говорить, минулого тижня жителі цього району помітили, що за парканом почали прибирати територію: “Нам повідомили небайдужі городяни про те, що на території пам’ятки Черняхівської культури дві ділянки обнесені парканом, вирубані дерева, тобто видно, що ділянки готуються під будівництво. Будь-які будівельні роботи можливі лише після археологічних досліджень. Так вимагає пам’яткоохоронне законодавство”.
blank

Начальник управління планування та архітектури міста Віталій Чернуха говорить, доки археологічні дослідження не проведуть, будівельні роботи тут проводити не можуть: “У нас є опорний архітектурний план, в якому чітко зазначено, що на цьому місті є шість охоронних зон. Не тільки Черняхівська, а й Середньовічні Черкаси, і берегові схили, багато чого”.