Три дні у Черкасах тривало справжнє свято. 58 видавництв, більше 100 подій, 150 учасників та 10 тисяч відвідувачів – таким був Черкаський книжковий фестиваль, пише “Інфоміст”. Організаторами заходу виступила МГО “Книжковий маестро”.

Завдяки фестивалю до Черкас завітали письменники та інші гості з багатьох міст України: Києва, Харкова, Полтави, Івано-Франківська, Львова, Тернополя, Рівного та інших.

Черкащани раді були зустрічі з Василем Шклярем, який презентував свій останній роман “Троща”, Оксаною Забужко, яка розповіла про повернення класиків, Максом Кідруком, який розповідав про свою подорож Україною “100 міст НОІМ” та багатьма іншими письменниками.

Окрім зустрічей для дорослих дітям теж було де “відірватися”. Так, своїм приїздом порадувала письменниця Наталія Щерба, яка заполонила серця юних читачів завдяки книгам “Часодії”, “Лунастри” та “Чароділ” та зібрала одну з найбільших черг за автографом. Менші дітлахи разом з перекладачем серії книг “Коти-вояки” Катериною Дудкою уявляли себе котиками та вигадували нові чудернацькі імена пухнастих.

Окрім презентації книг на фестивалі проходили лекції на теми бізнесу, методів пошуку ідей, про те, як подолати страх писати тощо. А ще у рамках фестивалю відбулися поетичний та мирний батл “Книгарні&покупці. У кожного своя правда”, де учасники презентували свою творчість та обмінювалися досвідом.

В останній день фестивалю відбувся благодійний аукціон, на якому продавалися картини відомого художника-ілюстратора видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-ги” Владислава Єрка. Після його проведення 10 робіт будуть подаровані дітям загиблих АТОвців.

– Із впевненістю можу сказати, що фестиваль вдався, – зазначила організаторка Черкаського книжкового фестивалю Людмила Фіть. – Видавництва та учасники задоволені великою кількістю відвідувачів. А самі відвідувачі ставали в чергу, щоб написати приємні слова вдячності про наш захід, до якого долучилася вся Україна. Не можу не відмітити й організацію фестивалю. Цього року ми згуртованіші, і, як наслідок, якіснішою була наша робота.

Привітала учасників фестивалю представниця генерального спонсора фестивалю – обласної організації Аграрної партії України, очільниця міської організації Інна Кукуленко-Лук’янець.

– Я дуже вдячна всім жителям міста, що і через «Спільнокошт», й іншими методами долучилися до організації фестивалю. Долучилися до фінансування і ми, Аграрна партія, зокрема її обласний очільник Віктор Полозов. Нині в країні криза. Але насправді в час кризи можна завжди перейти на вищий рівень, коли вмирає старе і народжується щось нове. І тут народжується культурний, творчий, інтелектуальний продукт. Усі ми з вами стаємо дотичними до цієї події. І це велике задоволення, – зазначила Інна Володимирівна.

Підтримав пані Інну і лідер обласного осередку Аграрної партії Віктор Полозов. Каже, що приємно вражений масштабом фестивалю. Сам придбав низку книжок, серед яких – збірка віршів Ліни Костенко.

– Книга – це інтелект нації. Хто багато читає, в того немає часу на якісь дурниці. А країна, в якій з’являються молоді письменники і поети, без всякого сумніву, має хороше майбутнє, – наголосив Віктор Полозов. – Тому Аграрна партія і підтримує подібні заходи. Адже завтрашній день формується сьогодні. Особливо приємно, що на цьогорічний фестиваль приїхали дитячі письменники з цікавою позитивною літературою для наймолодших читачів. А чого варті казкові ілюстрації Владислава Єрка! Його талант формує і в малечі, і в дорослих справжній художній смак. Недаремно ж казка «Снігова королева» Ганса Крістіана Андерсена з ілюстраціями Владислава завоювала гран-прі на Всеукраїнському конкурсі «Книжка року-2000», а Пауло Коельо сказав, що «Снігова королева» Єрка – найдивовижніша дитяча книга, яку він бачив за все своє життя. Про те, що черкаський книжковий фестиваль став по-справжньому Всеукраїнським, свідчить і той факт, що в ньому бере участь 58 видавництв України, серед яких і такі відомі як «А-ба-ба-га-ла-ма-га», видавництво Старого Лева. Я не говорю вже про зустрічі з відомими письменниками та про організацію всіляких майстер-класів тощо. Думаю, що для всіх, хто відвідав і ще відвідає в наступні роки наш книжковий фестиваль, він стане яскравою подією, яка запам’ятається надовго.