Три комунальні пляжі: Пушкінський, Смілянський, Соснівський-1, та один приватний – «Бочка», придатні для літнього відпочинку. Такі висновки зробила комісія у складі представників управління цивільного захисту Черкаської міської ради, відділу екології, КП «Дирекція парків», управління інспектування, КУ «Черкаська міська комунальна аварійно-рятувальна служба», відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, Управління ДСНС в області. Черкаські місця масового відпочинку на водних об’єктах вони перевірили з нагоди початку пляжного сезону, який стартував 1 червня.

Комісія встановила, що на всіх комунальних пляжах встановлені і працюють рятувальні пости. Вони мають усе необхідне спорядження для порятунку людей на воді, а також обладнані рятувальними човнами. Рятувальники чергують щодня  з 10 до 19 години. Окрім порятунку на воді, вони можуть надавати і першу медичну допомогу.

– На кожному посту є аптечка з набором найнеобхідніших ліків – від головного болю, від алергії, від ран – зеленка, перекис водню тощо. Тож якщо з громадянином під час відпочинку на пляжі трапиться якась проблема зі здоров’ям, можна звертатися на рятувальний пост, і там нададуть необхідну допомогу, – розповідає директор КУ «Черкаська міська комунальна аварійно-рятувальна служба» Сергій Микитченко.

Окрім безпеки, дбають на комунальних пляжах і про чистоту. Щодня тут проводиться прибирання території і чищення піску за допомогою спеціальної техніки. Є тут туалети, смітники, кабінки для перевдягання, лавочки. Небезпечні глибини позначені буями. На пляжі «Пушкінський» також є парасольки від сонця. Невдовзі парасольки і кабінки для перевдягання будуть встановлені на пляжі «Смілянський». Роботи із його облаштування ще ведуться. Також тут незабаром підключать центральну каналізацію, і запрацюють три комфортні туалети: чоловічий, жіночий і для людей з особливими потребами. Крім того, на усіх трьох комунальних пляжах були взяті проби води і піску. Встановлено, що вони відповідають санітарним нормам.

Що стосується приватних пляжів, то придатним для відпочинку є лише «Бочка». Тут є і рятувальний пост, і усі необхідні зручності. На так званих пляжах «Живчик» та «Рив’єра» за безпеку відпочивальників ніхто не відповідає, тож на них мають бути встановлені попереджальні таблички про те, що купатися заборонено.

– Ми рекомендуємо містянам купатися на тих пляжах, де є рятувальні пости, і де є дотримання необхідних санітарних норм. Адже відпочинок має бути не лише приємним, а й безпечним, – говорить начальник управління цивільного захисту департаменту ЖКК Андрій Саленко.