Нещодавно співробітники черкаського  зоопарку врятували дорослого бобра, який ненароком потрапив у біду. Випадок трапився в Дахнівському районі міста Черкаси. Про тварину повідомила жителька одного з будинків приватного сектора, яка виявила бобра на своєму подвір’ї. Тварина потрапила до старого басейну і самотужки не могла звідти вибратись.

Зазвичай бобри живуть сім’ями, які складаються з 5–8 особин (сімейної пари і молодих бобрів – приплоду минулого та поточного років). Індивідуальна ділянка займається сім`ями бобрів протягом багатьох поколінь. Невелику водойму займає (в більшості випадків) самець-одинак, який зазвичай сам відшукує собі індивідуальну ділянку. Слід відзначити, що саме у весняний період починається розпадання бобрових сімей, коли вже дорослі нащадки кочують в пошуках індивідуальних ділянок під поселення, протяжність і розміри яких залежать від наявності кормових стацій. Живляться бобри різноманітною рослинною їжею, починаючи від соковитих рослинних пагонів в теплу пору року, закінчуючи жорсткою їжею – зеленою корою дерев та їх гілками в зимову пору.

blank

Вочевидь, саме це цікавило нашого несподіваного гостя – молоді соковиті рослини та особиста ділянка для поселення.

Взагалі бобер – найбільший звір серед сучасних гризунів фауни Старого Світу і другий по розмірах після капібарі, що живе в Південній Америці.

blank

На середину ХХ ст. бобер європейський мав низьку чисельність і обмежене поширення. На той час, в Україні окремі популяції цих звірів збереглися лише по річках Київської, Чернігівської, Житомирської та Волинської областей, а також на півночі Донецької. Тепер, завдяки забороні інтенсивного промислу, бобри мешкають майже в усіх річках, крім тих, що на пряму впадають в моря.

blank

Вважається, що тепер на планеті нема теренів, які б не зазнали антропогенного впливу. Зміна природного середовища внаслідок збільшення площ під забудову, розорювання природних ділянок під сільськогосподарські угіддя, розростання міст та утворення мегаполісів – усе це впливає на стан, чисельність і в першу чергу поведінку тварин місцевої фауни. Тварини просто змушені пристосовуватись до зміни природних біотопів. Інколи спроби адаптуватись призводять до зовсім несподіваних випадків, які супроводжуються зіткненням тварин з людиною.

blank

Тваринку, яку було успішно врятовано нашими співробітниками випустили біля ріки Бігуча, між Дахнівським районом Черкас та селищем Свидівок. Наші співробітники дуже вдячні громадянам, які не байдужі до тварин, що потрапили в біду.

blank