У департаменті освіти та гуманітарної політики нагадують, що з 10 січня школярі почали вже харчуватись за новим меню, яке тривалий час розроблялось. Враховуючи принципово новий підхід і в формуванні наборів продуктів, і в рецептурах, і в технологіях приготування, наразі першочергово потрібно випрацювати механізм повноцінного впровадження варіативності страв, адже, як показала практика, організатори харчування дещо губляться у приготуванні такого об’єму абсолютно нових страв.

Як відзначила заступниця міського голови Анастасія Чубіна, у реорганізації харчування головний акцент був зроблений на те, що діти зможуть самі обирати, що їм їсти, а отже і влада, і адміністрації шкіл, і самі організатори харчування, мають зробити все, щоб ця система повноцінно запрацювала. Тому наразі необхідно спільно налагоджувати робота в шкільних їдальнях так, щоб реалізація нового харчування відбувалась на всі 100% і відповідно до чинних норм.

Також з огляду на нещодавні інциденти із повідомленнями про псевдозамінування, посадовиця звернулась до керівництва шкіл з проханням відповідальніше ставитись в даних ситуаціях до евакуації та провести роз’яснювальну роботу серед персоналу та учнів освітніх закладів щодо реагування та поведінки в аналогічних випадках.

«Звісно, це не нормально, коли евакуація дітей зі школи відбувається впродовж годин, а не як це має бути, – впродовж хвилин. Адже при найгіршому сценарії подій – відлік йде на хвилини і ризикувати життям та здоров’ям дітей ні в якому разі не можна. Тому з наступного тижня у всіх школах міста має проводитись навчання з дітьми та колективами, як оперативно та злагоджено реагувати та поводити себе в таких випадках. Дорослі мають пояснити всім без винятку дітям, що таке евакуація, як саме вони мають поводитись та реагувати на подібні речі. Та і, власне, налагодити сам механізм евакуації, щоб це займало якомога менше часу», – зазначила Анастасія Сергіївна.

Також в.о. директора департаменту Богдан Бєлов відзначив, що враховуючи те, що такі повідомлення наразі почали надходити по всій Україні, і тільки за останні два дні в нашому місті надійшли двічі, і працівники департаменту і освітніх закладів мають бути готовими до нових викликів та адекватно і швидко на них реагувати.