13 грудня черкасці традиційно вшановують пам’ять видатного земляка – українського поета та журналіста Василя Симоненка, що жив працював, та був похований у Черкасах. У ніч із 13 на 14 грудня 1963 року його життя обірвалось в одній із черкаських лікарень.

Цього дня шанувальники творчості поета відвідують могилу Василя Симоненка на центральному кладовищі Черкас.

Серед тих, хто цього для прийшов до Василя, – міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

“Сьогодні вшановуємо пам’ять відомого поета та журналіста Василя Симоненка. У приміщенні редакції газети «Черкаський край» збереглася кімната, де свого часу працював Василь Симоненко. Зараз у ній функціонує його музей. Упродовж місяця тут триватиме унікальна виставка «З родинного архіву. Неопубліковане», де показані близько 50 рукописів, раніше не представлених широкому загалу. Вшануйте пам’ять поета, відвідайте виставку – в будні із 10 до 16 години (за адресою: вул. Хрещатик, 251). Світла пам’ять Василю Симоненкові, який живе з нами у своїх поетичних творах… Рядки з однієї із найулюбленіших моїх поезій:

«Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину»…” – зазначив очільник Черкас.

Також вшанували пам’ять відомого земляки представники Громадської гуманітарної ради при міського голові Черкас, ветерани-державники, “просвітяни”.

blank

Патріоти побували на місці відного спочинку двох найвідоміших Василів Черкас – Василя Симоненка та Василя Захарченка.

“Симоненкова поезія завжди будить той український дух, якого нам і сьогодні часто бракує. Безкомпромісний, правдивий, чесний із собою та оточуючими. Його життя та творчість є прикладом того, як бути українцем, не зважаючи на зовнішні чинники: ворожу владу, осуд обивателів, заборону говорити в голос те, що думаєш. Нам усім є чого вчитись у цього витязя, хоч він пішов з життя удвічі молодшим від багатьох з нас. таким же продовжувачем симоненкового духу був і дисидент, лауреат Шевченківської премії Василь Захарченко. Він проніс гарячу українську іскру у прозових творах, запалював серця на боротьбу за наш український світ. Симоненко і Захарченко – одні із наших духовних орієнтирів, які не дозволять українській нації збитись на манівці споживацтва, байдужості та хуторянщини”, – наголосив голова Громадської гуманітарної ради, радник міського голови Леонід Даценко.

До слова, гуманітарна рада цьогоріч ініціювала перед міською владою заснування окремої журналістської премії імені Василя Симоненка.

blank

blank