У Черкасах працівники управлінської компанії спільно із громадською організацією “Міжнародна антинаркотична асоціація” зафарбовують написи з адресами онлайн-крамниць наркотиків. А потім з допомогою спеціального чат-боту їх блокують. Зі слів керівника компанії Андрія Бортника: долучитися до цього може кожен охочий, розповідає Суспільне.


Містянка Анна своє прізвище не назвала з міркувань безпеки. Говорить: звертати увагу на подібні написи почала ще рік тому. Переконалася, каже, що так продають наркотики, коли сама перейшла за покликанням. Такі написи, зі слів дівчини, не лише псують естетику міста, а й пропонують легкий доступ до наркотиків.

Працівниця управлінської компанії Ольга Омельницька розповіла, що рекламу інтернет-крамниць наркотиків тепер розміщують навіть біля місць, де батьки відпочивають із дітьми.

За кілька місяців вдалося зафарбувати більше двох сотень написів, – розповів керівник компанії Андрій Бортник. Через карантин роботу над цим призупиняли. Але звернення на фейсбук не припиняли надходити.

Містянка Яна Фурман розповіла: поблизу її офісу й будинку, де мешкає, на місці зафарбованих, з’являються нові написи. Вона категорично проти цих написів і вважає, що такі речі потрібно контролювати.

Заблокувати такі інтернет-магазини можна самостійно. Потрібно перейти у спеціальний чат-бот “Стоп наркотик”, – пояснив речник головного управління нацполіції області Дмитро Грищенко.

Цьогоріч в Черкасах відкрили кримінальне провадження відносно осіб, які продавали наркотики через інтернет, додав речник Нацполіції області.

Піклуватися про те, аби такі написи не з’явилися на стінах будинків, магазинів чи парканів, мають самі власники, – розповів головний спеціаліст відділу інспектування в місті Віталій Марущак.

Допомогти зупинити продаж наркотиків в інтернеті може кожен. Головне не бути байдужим і не проходити повз, – додав куратор Черкаської філії “Міжнародної антинаркотичної асоціації” Дмитро Радіонов.