Цими вихідними у Черкаському художньому музеї було надзвичайно людно і гамірно: дітки у вишиванках та з бандурами, дорослі з букетами квітів та з подарунками. Після карантинного культурного штилю спостерігати за таким пожвавленням було і приємно, і цікаво. А зібралось урочисто вбране товариство на концерт легендарної Черкаської капели бандуристів за участю дитячих ансамблів бандуристів.

blank

blank

Все відбувалось із максимальним дотриманням карантинних норм: обмежена кількість учасників та глядачів, маски, дотримання дистанції. Утім, присутні мало переймались такими дрібними зовнішніми чинниками, адже українська музика і віртуозний спів на годину перенесли слухачів до прекрасного світу мистецтва.

blank

blank

blank

blank

blank

Звучали і відомі твори українських композиторів, і народні пісні. Було і кілька прем’єр, слухати які у виконанні бандуристів було не звично. Наприклад, після Святослава Вакарчука “Мить” у особливому оранжуванні заграла новими незвичайними гранями, стала більш народною і проникливою.

blank

blank

“Чим відрізняється “русскій мір” від нашого глибинного Українського світу? Символом “русского міра” є балалайка на три струни, символом Українського світу є бандура – на 70 струн. Їхній тюремний шансон, проти наших музично-досконалих і високохудожніх народних пісень. Як писав наш безсмертний Пророк Тарас Шевченко: “Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине. От де, люде, наша слава, Слава України!” У найтемніші часи царату і радянщини саме українська пісня у виконанні бандуристів, кобзарів, оберігала український дух від поневолення та зневіри. І зараз у часи війни з Росією не лише справжня зброя захищає наш Світ від навали “русского міра”, а і пісня, слово, бандура. Тому я вдячний вам за збереження та популяризацію цієї української традиції”, – привітав учасників концерту радник міського голови Черкас, народний депутат VII скликання Леонід Даценко, передавши керівникам художніх колективів подяки від Анатолія Бондаренка.

blank

blank

Відзнаки Анатолія Бондаренка отримали: Ющенко Олена Миколаївна, старший викладач класу бандури, керівник ансамблю бандуристів “Орнамент” Черкаської ДМШ №3, Коваленко Ніна Василівна, викладач класу бандури, концертмейстер ансамблю бандуристів “Орнамент” Черкаської ДМШ №3, Смоляр Наталія Миколаївна, викладач бандури вищої категорії, керівник ансамблю бандуристів “Кобзарик” Черкаської ДМШ №1 ім. М.В. Лисенка, Квартальова Людмила Іванівна, викладач бандури вищої категорії, концертмейстер ансамблю бандуристів “Кобзарик” Черкаської ДМШ №1 ім. М. В. Лисенка, Кладій Світлана Василівна, голова циклової комісії “Хорове диригування/Академічний спів” Черкаського музичного коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського.

blank

“Бандура – це такий національний музичний інструмент, який зачіпає в українській душі найпотаємніші струни, пробуджує національну свідомість і національну пам’ять. Тому дуже втішно бачити, що до високого мистецтва гри на нашому народному інструменті долучаються дітки, виростають нові покоління бандуристів”, – привітала учасників голова Черкаської обласної організації Товариства “Просвіта” Олена Фещенко.

Зі свого боку вона також відзначила найкращих артистів грамотами “Просвіти”: ансамбль бандуристів “Орнамент”, ансамбль бандуристів “Кобзарик”, Мамалигу Наталію, актрису Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру, учасницю капели бандуристів, Куценко Ольгу, студентку IV курсу відділу “Хорове диригування/Академічний спів” Черкаського музичного коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського, Сірик Варвару, студентку III курсу відділу “Хорове диригування/Академічний спів” Черкаського музичного коледжу, Погорілу Еліну, студентку III курсу відділу “Хорове диригування/Академічний спів”,  Ушакову Марію, студентка II курсу, Суддю Анастасію, студентку II курсу відділу.

blank

Від Мистецького фонду ім. Володимира Затуливітра, який очолює Леонід Даценко, юні учасники концерту також отримали в подарунок українські книги.

blank