Жителька Кам’янки Ніна Костенко підраховує збитки. У неї загинуло 17 свиней. Жінка вважає, що всі тварини хворіли на африканську чуму й хоче отримати компенсацію від держави. Натомість ветеринари заперечують такий діагноз. Пишуть “Вечірні Черкаси“.

– У всьому районі масово гинуть свині, – розповідає Ніна Іванівна. – Влітку був випадок, коли в посадці біля села Олянине найшли двох дохлих свиней. Пошуміли, а винуватця не знайшли. Тільки й чути, то тут, то там про здохлих свиней. Сало на базарі вже 170 гривень коштує! Люди, бачачи, що тварина захворіла, можуть дорізати й нести на базар. А м’ясо й сало від здохлої від чуми свині дуже отруйне. Його треба спалювати.

Жінка каже, що місцеві ветеринари не хочуть розголосу й приховують факти.

– Наприкінці літа в сусіда захворіли й подохли свині. Я спочатку уваги не звернула. Коли це якогось дня приходжу додому. Бачу в однієї з моїх почервоніли вуха, температура. Викликали ветеринара. Ті взяли аналізи. Ще за кілька днів загинули всі 17 свиней – дві свиноматки й п’ятнадцять 4-місячних підсвинків. Потім дохли ще й по сусідах.

Ніна Костенко тримала свиней, бо мріяла назбирати 50 тисяч на лікування сина.

– Сину хотіла замінити суглоб у коліні. Мріяла назбирати 50 тисяч. А тепер залишилася ні з чим. Усім, в кого свині гинуть від чуми, держава компенсує збитки. Відтоді, як Держпродспоживслужба взяла в моїх свиней аналізи минуло три місяці. Я ходжу туди, дзвоню, вимагаю надати довідку, від чого загинули свині. Не надрукували й досі.

Ветеринарний лікар Сергій Кононенко стверджує, що африканську чуму в свиней Ніни Костенко не виявили.

– Ми відразу сказали їй, що тут підозра на харчове отруєння. Розтин туш загиблих свиней це підтвердив. Я їх робив не сам, а з іншими спеціалістами. Сумнівів у нас не було. Якщо вона хотіла більш якісного аналізу, то треба було везти туші на Черкаси. Ці аналізи платні. Коштують 5 тисяч гривень. Пропонували їй здати корми на аналізи. Вони  теж платні. Однак жінка відмовилася. Ситуація в Кам’янському районі – під контролем. Ніхто зі скаргами на чуму свиней до нас не звертається.

Міський голова Кам’янки Володимир Тірон теж заперечує появу чуми.

– Я вперше чую про таке, – каже.