У четвер в залі засідань будинку рад Канева відбулася зустріч представників місцевого самоврядування на чолі з міським головою Ігорем Ренькасом та сільськими головами Литвинця, Пекарів, Яблунева, Бобриці, в ході якої знову говорили про впровадження реформи децентралізації та створення Канівської ОТГ.

Допомагали у цьому представники Черкаського «Центру розвитку місцевого самоврядування» і Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України. Також на зустрічі були присутні голова районної ради Олег Лактіонов, депутати міської ради, представники структурних підрозділів тощо.

Як повідомили запрошені експерти, наразі Канів має останній шанс добровільного об’єднання з сільськими громадами. Окрім того, відповідно до змін, внесених до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад»  наразі до міст обласного значення, яким є Канів сільські громади можуть приєднуватися без проведення позачергових виборів, що значно спрощує процедуру створення ОТГ.

– Процес реформування йде 4-й рік, і цей рік – останній, – зауважив представник Черкаського «Центру розвитку місцевого самоврядування» Сергій Гончар. – Як повідомив Президент України, період добровільного об’єднання завершується. Відтак, далі об’єднання буде «примусовим» – за поданими планами утворення перспективних спроможних громад.

– Канів нещодавно отримав з області проект змін до цього плану. У ньому до Канева відійдуть 14 сільських громад. Це всі села Канівського району, які допіру не об’єдналися, окрім Прохорівки. Вона найвірогідніше відійде до Ліплявської ОТГ, і Таганчі та Мельників – ці села мають увійти до складу Степанецької ОТГ, – пояснив в.о.керуючого справами виконавчого комітету Володимир Святелик.

– Різниця лише в тому, що ті, хто об’єднується зараз, за новим законом, – отримають інфраструктурну субвенцію, а ті, хто після –  вже ні, – додає С.Гончар. – Наразі субвенція сягає близько 500 грн. на одного жителя сільського населеного пункту, який входить до складу ОТГ. Питання не стоїть – бути ОТГ чи ні, а лише в тому: зайдуть ці села до складу Канівської ОТГ з додатковими коштами чи без них.

Представник Черкаського регіонального відділення АМУ, юрист Олена Кулик ознайомила присутніх з правовими аспектами створення ОТГ. За її словами, в Черкаській області відповідну процедуру пройшло вже 26 створених ОТГ.
– Об’єднання навколо міст обласного значення безпрецедентне. Уже створено освіту, заклади охорони здоров’я, поліцію, пожежну частину, – тобто левову частку питань уже вирішено, – говорить юрист.

Разом з тим, формуючи об’єднану територіальну громаду, необхідно враховувати кількість населення. Якщо вона становить менше 5 тис. осіб, її не визнають спроможною і не дадуть можливість створити ОТГ.

У разі створення Канівської ОТГ, сільські голови автоматично переходять в статус старост та членів виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади, а сільські ради розпускаються без проведення виборів.  Утім, варто поквапитись. Останній термін утворення ОТГ – вересень ц.р.

– Литвинець уже фактично мікрорайон Канева на кшталт Костянця. Бобриця також сполучена з Каневом. На території Бобриці розташоване й міське сміттєзвалище. Об’єднання невідворотне, – підсумував Канівський міський голова Ігор Ренькас. – Тому, на мою думку, достатньо прораховувати: виграємо ми від цього чи програємо. Треба наважитися, об’єднатися і працювати разом далі. Як то кажуть «відштовхнутися від берега». Тим паче усі передумови для створення ОТГ у нас уже є.