В Корсунь-Шевченківському в обмін на ремонт вулиці і ймовірно інші подарунки вирішили дозволити за гроші Китайської Народної Республіки спорудити величний монумент в “кращих традиціях комунізму” радянському пілоту і герою Китаю Григорію Кулішенку. Проте, такі плани прогнозовано викликали обурення в корсунчан, тож вони звернулися до правоохоронців. Адже навіть відкинувши ідеологічну складову доцільності такого помпезного вшанування китайських героїв на території України, саме спорудження монументу відбувається за доволі сумнівною схемою.

Довідково: Григорій Кулішенко – радянський пілот, що народився поблизу Корсунь-Шевченківського у селі Черепин в 1908 році. Був відправлений воювати на стороні Китаю у японо-китайській війні. Під час бою 14 жовтня 1939 року біля міста Ухань 武汉 був збитий японцями і втонув з літаком у річці Янцзи. Похований у КНР.

Як зазначається у рішенні сесії Корсунь-Шевченківської міської ради, влада містечка надає дозвіл на розроблення проектної документації “пам’ятного ЗНАКУ герою Китаю Кулішенку”.

Але місцеві жителі і активісти виявили, що планується будівництво не пам’ятного знаку, а, ймовірно, найбільшого монументу на Корсунщині – розміром з двоповерховий будинок. Ще більше людей обурює той факт, що з 2014 року в Корсуні не збудовано пам’ятник жодному українському солдату, що загинув у війні з Росією на Донбасі. Тож, таке помпезне вшанування Кулішенка стане неоднозначним прикладом патріотичного виховання молодих корсунчан, мовляв, їдьте воювати десь у Сирію чи Китай, бо за захист України вам ніхто ніякі пам’ятники ставити не буде. А, от іноземці профінансують.

 – Будівництво без дозволів та затвердженої технічної документації триває повним ходом “зеленими чоловічками”. У Положенні нашої ж міськради про пам’ятні знаки чітко записано, що пам’ятний знак – це меморіальна або інформаційна дошка. А у нас невідомо хто будує пам’ятник 6-метровий, – говорить активістка з Корсуня Оксана Степаненко, яка звернулась щодо будівництва в правоохоронні органи.

Проти встановлення помпезного монументу виступають і місцеві ветерани АТО, зокрема, їх речник Олег Собченко зазначає, що за допомогою неточностей в законодавстві реальний 6-метровий монумент споруджують за документами, як пам’ятний знак. І відповідно, перед початком будівництва ніхто особливо не заперечував, адже очікували просто якоїсь таблички.

Сам же ж Собченко, який спорудив низку монументів української історії по всій крані, обурюється, що подібні пам’ятники в стилі Північної Кореї повертають нас назад у СРСР.

blank

На проекті монументу чітко зазначено, що Кулішенко загинув в інтересах китайського народу…

Проте, в Корсунській міській раді присутній документ, де несподівано “пам’ятний знак” вже дивним чином перетворюється в “Меморіальний комплекс Кулішенку”.

Цілком ймовірно, що з такими схемами підміни понять у документах, в підсумку в Корсуні пам’ятний знак може легко в реальності перетворитися у мавзолей чи комплекс китайських храмів.

Наразі, будівництво чи то пам’ятного знаку, чи то монументу, чи то меморіального комплексу триває. Визначити юридично, що будується, не видається можливим. Адже, на місці спорудження відсутній паспорт об’єкту, що мав би розповісти, хто і які, власне веде роботи.

blank

Оскільки монумент герою Китаю за нашими даними планують відкрити вже 14 жовтня, – в День Захисника  України (!), День козацтва та День УПА, – на Покрову, то ми не можемо втриматись від нових ідей для місцевої влади меморіалів у Корсуні. “Чудово”, а головне “логічно”, виглядатимуть монументи радянським “військовим радникам” українського походження, що загинули в інтересах: Камбоджі, В’єтнаму, на Куби, Анголи, Алжиру, Єгипту і т.д.