Місто Анока в штаті Міннесота (США) ще 25 років тому заявило про своє братання з українською Лисянкою. За словами колишнього селищного голови Миколи Пузиря, представницька делегація з цього міста приїжджала тоді з дружнім візитом, подарували Лисянці символічного ключа від Аноки. Пишуть “Вісті Черкащини“.

Відтоді через суспільно-політичні процеси в нашій країні будь-які зв’язки з цим американським містом припинилися. Однак у районному історичному музеї збереглися лист мера Аноки і ключ, які представлені в одній з експозицій. Ними й зацікавився недавній випускник Дипломатичної академії України Ігор Ілляшенко.

– Нам час виходити у широкий світ, налагоджувати культурні, освітні зв’язки з громадами різних країн, як це роблять багато міст і містечок України. Торік делегація нашого району побувала в Молдові, цього року, коли Лисянці виповнюється 425 років, було б доречно відновити дружбу з американцями і запросити їх у гості. На це потрібні лише воля керівників селищної ради і відповідні рішення, а з дипломатією обіцяю уладнати, – переконаний він.

Ігор добре знає три іноземні мови – англійську, німецьку й іспанську. Викладає їх для учнів Яблунівської, Чаплинської і Лисянської шкіл. Але з часом планує поступити на дипломатичну службу, і представляти нашу країну на міжнародному рівні. Налагодження стосунків з містом Анока він розглядає і як свій професійний обов’язок, і як патріотичне бажання зробити рідне селище відомим та в майбутньому залучити сюди іноземні інвестиції.