Непростим виявився кінець квітня для Мокрокалигірської ОТГ. У розпал великоднього посту не знайшли порозуміння місцеві чиновники з місцевими активістами, дійшло до сварки, а за нею й до бійки. Наразі в обох сторін зафіксовані легкі тілесні. З учасниками конфлікту працює поліція, з’ясовують, причини, перебіг та наслідки подій. Пише видання “Вісті Черкащини“.

«Була бійка, конфліктна ситуація. Нині вирішується питання про відкриття кримінальних проваджень, оскільки до судово-медичного експерта звернулись і ті, й ті. Хто правий, хто винен, покаже досудове розслідування», – прокоментував заступник начальника Звенигородського відділку поліції Сергій Захарченко.

Судячи з розповідей учасників, це трапилось близько 9 вечора 24 квітня на території місцевого кафе. В середині споруди святкували День народження Віктора Бойка – сільського депутата, начальника відділу кадрів Мокрокалигірської ОТГ. На святкуванні були родичі, деякі співробітники та голова громади Вікторія Пипа. Тим часом на подвір’ї закладу відпочивала інша група людей, що повернулась із толоки. Поміж них був громадський активіст Олексій Тищенко. Олексій відомий у Мокрій Калигірці як опозиціонер до діючої влади. Часто пише у «Фейсбук» гострі критичні пости.

Поштовхом до конфлікту, буцімто, стали діти гостей Бойка, які поскаржились, що на вулиці їх ображали. Батьки вийшли на подвір’я, аби з’ясувати, що відбувається, і з цього моменту все почалося.

Дружина Олексія Тищенка Наталя стверджує, що ніхто дітей не займав, а її чоловіка жорстоко побили за громадянську позицію. «Він висвітлює правдиву інформацію про Вікторію та її команду і його вже попереджали осінню, якщо хочеш жити, то не лізь туди, куди тебе не просять», – каже дружина. Кульмінацією конфлікту, з її слів, було те, що старша медсестра мокрокалигірського центру «почала добивать» Олексія сумкою в той момент, коли він був без свідомості «лежав майже під машиною». Подружжя, що відпочивало разом з Тищенком, його захищало, за що жінці теж перепало, а чоловіка, зі слів Наталі, «просто тримали, одводили в сторону». «І коли він (товариш) кричав: «Що ви робите? Ви просто вбиваєте людину!» – Казали: «Та ні, все нормально», – розповідає Наталка.

Брат Олексія Сергій Тищенко теж вважає, що причиною бійки стала громадська діяльність. «Причина була проучить Олексія, бо він поширює інформацію у «Фейсбуці», хто яку земельну ділянку оформив, куди які гроші бюджетні пішли не за призначенням. От вони й вирішили його провчити», – прокоментував Сергій.

У другої сторони зовсім інша версія. Ми опитали Віктора Бойка, Людмилу Чоповенко (головний бухгалтер), Наталію Соколенко (медсестра), Тетяну Похиленко (матір Бойка). З їхніх слів, діти прибігли плачучи з вулиці. З’ясування стосунків переросло в бійку, ініціатором якої був, з їхнього погляду, Олексій Тищенко. Опитувані розповідають, що чоловік поводив себе так, наче був під дією наркотиків: обзивав, нападав, кидався то з сокирою, то з палицями на людей, пхнув жінку в літах (матір Бойка), яка впала й добряче побилася. Вони ж (запрошені Бойка), кажуть, тільки прагнули його вгамувати. Роль Вікторії Пипи в цій історії одноголосно заперечують. Пояснюють, що голова громади щойно після операції, тож їй було не до подібних розбірок. Те, що Тищенко втрачав свідомість, теж відкидають. Медсестра Наталія Соколенко визнає, що била Тищенка маленькою дамською сумочкою,  аби його вгамувати, але свідомості, з її слів, той не втрачав. «Лежав, падав. Я так думаю, що він був у такому стані, що просто на ногах не міг утриматись, з криками летів на чоловіків, але свідомість не втрачав. – коментує свідок Людмила Чоповенко. – Дружина Бойка викликала швидку й поліцію. Швидка була й калигірська й катеринопільська. Від допомоги Олексій відмовився. Якби людина лежала без свідомості, чи геть збита, чи стікаюча кров’ю, як можна відмовитись від швидкої? Зрозуміло, чому він не схотів. Бо якби взяли аналізи, то там би нічого хорошого не було».

Найемоційніше цей інцидент пережила 65-річна Тетяна Похиленко. «Я очевидець і потерпіла цих подій, – розповідає. – Діти поскаржились, що до них надворі чіплялися. Батьки вибігли подивитись. Зробили зауваження. Олексій сидів у кінці столу, зірвався – і до них. Поруч лежала сокира (очевидно принесли з суботника). Він її схопив, кинувся на Чоповенків. Зав’язалась бійка. В результаті на Дмитрові (Чоповенку) порваний дорогий светр, а на Миколі куртка. Я почала просити всіх, щоб заспокоїлись. Олексій підбіг і штовхнув мене. Я вдарилась правою стороною (від ніг до голови) і впала під мікроавтобус. (Всі побої зафіксував судмедексперт). Сини мене підвели. А Олексій побіг, висмикнув палиці з перелазу й повернувся назад. Очевидно, щоб бити мене далі. Звісно, син Віктор кинувся захищати. Олексій сильно вдарив його палицею по руці. У Віті вся рука синя. Він теж зняв побої. Олексія не можна було вгамувати: він кричав, матюками посилав усіх, нас матерів, мене пенсіонерку він обзивав такими словами, що я таких ще за все своє життя не чула». Жінка скаржиться, що окрім синяків, у неї черепно-мозкова травма й від хвилювань значні коливання тиску.

Віктор Бойко каже, що просто захищав матір.

Ми не були очевидцями цих подій. Не знаємо, хто говорить правду, а хто лукавить. Сподіваємось, що невдовзі крапку в цій історії поставлять правоохоронні органи. Чекаємо на справедливе та об’єктивне розслідування.