У головному офісі ПАТ “Черкасиобленерго” підвели підсумки роботи за 2018 рік. 21 лютого під час наради  на чолі з головою правління ПАТ «Черкасиобленерго», за участі директорів за напрямками Товариства та директорів відокремлених структурних підрозділів з усієї Черкаської області, прозвітували про пророблену роботу за минулий рік, обговорили проблемні питання та плани на майбутнє.

– 2018 рік був переломним в житті нашої компанії. В першу чергу, завдячуючи роботі та підтримці колективу і їхньому бажанню відновити нормальну роботу нашого Товариства. В першому кварталі була повністю погашена заборгованість по заробітній платі, яка мала місце в 2017 році. Також наш персонал був повністю забезпечений спецодягом та необхідними інструментами для виконання своїх робіт. Протягом року у нашій компанії одним з головних завдань було погашення заборгованості, яка сформувалося у найбільшого споживача ПАТ «Азот». Ми намагалися заключити мирові угоди. Багато наших працівників підтримували це рішення, брали участь у судових засіданнях, але, на жаль, протягом 2018 року нам цього зробити не вдалося. Пріоритетними напрямками роботи компанії в 2019 році залишаються: розпочате погашення заборгованості, укладення мирових угод та погашення заборгованості, яка утворилася у нашої компанії перед ДП «Енергоринок». Тобто повернення боргів державі, – сказав голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

Забезпечення надійного та безперебійного електропостачання споживачам – основне завдання Товариства.

– 2018 рік розпочався непросто. Працівники дирекції технічної впродовж 8 діб ліквідовували наслідки негоди. В найкоротші строки, практично без фінансування та матеріалів, повернули електропостачання, воду та комфорт в оселі мешканців всієї області. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що останні декілька років через брак фінансування розчистка повітряних ліній не проводилася.  Тож, одним з головних завдань Товариства у 2018 році стало убезпечення повітряних ліній електромереж від поривів внаслідок падіння дерев або гілля  та недопущення повторення січневої аварії. Всі фахові підрозділи та спеціалісти ПАТ «Черкасиобленерго» з квітня по жовтень були задіяні в розчистці ліній електропередач. Загалом, розчищено близько 50 км ліній електромереж. Окрім цього, нам вдалося виконати колосальний обсяг робіт. Впродовж року проводилися роботи з координування та нанесення на геодезичну карту об’єктів електричних мереж 0,4-150 кВ ПАТ “Черкасиобленерго”.  Після впровадження ми отримали геодезичну інформаційну систему (ГІС), яка включає в себе не тільки географічну карту з нанесеними об’єктами електричних мереж, а також містить інформацію стосовно технічних характеристик ліній електропередач (поопорні схеми) та трансформаторних підстанцій (кількість трансформаторів та їх потужність). Також здійснили переміщення трансформатора 110/10кВ на ПС 110/10кВ «Магніт», щоб забезпечити безперебійне забезпечення електроенергією споживачів Канівського району. В компанії продовжується робота з впровадження договірних взаємовідносин з надавачами телекомунікаційних послуг, що використовують  для розміщення телекомунікаційних мереж опори повітряних ліній електропередач  ПАТ «Черкасиобленерго». Результатом даної роботи є те, що за 2018 рік компанія  за надання  доступу до інфраструктури об’єкта отримала кошти в розмірі 6 млн. 371 тис. грн. Особисто я задоволений роботою і самовіддачею працівників технічної дирекції. Дякую вам за роботу. Пишаюся, що працюю з вами пліч-о-пліч, адже наш технічний персонал – це перші люди, які долають труднощі, пов’язані з відновленням електропостачання в будь-який час доби та за будь-яких погодних умов, – говорить заступник директора технічного Павло Солоха.

blank

Позитивну динаміку в роботі Товариства відмітив і заступник директора комерційного з розподілу електроенергії ПАТ «Черкасиобленерго» Руслан Самойленко.

– Аналізуючи результати роботи комерційних підрозділів за 2018 рік, тобто до початку реформування ринку енергетики, можна впевнено сказати, що Товариство спрацювало добре. Реалізація електричної енергії, коли ми займалися її постачанням споживачам, виконана на 100%, норматив по втратах теж дотримано. Уже місяць ми працюємо в умовах вільного ринку, здобуваємо новий досвід, переймаємо його в колег. В умовах реформи ми мусимо швидко вчитися, розвиватися і вдосконалюватися. Споживач же, в свою чергу, матиме змогу обирати, у кого і за яку ціну купувати електроенергію. Саме для цього і був запущений процес розподілу компаній, який, на мою думку, теж пройшов вдало. Ми створили нове товариство “Черкасиенергозбут”, яке забезпечили всім необхідним. Переконаний, що з часом “Черкасиобленерго” в умовах нового ринку займе місце серед лідируючих енергетичних компаній, – переконаний Руслан Самойленко.

blank
Фінансову діяльність Товариства охарактеризував заступник директора з економіки та фінансів Ігор Ганноцький.

– 2018 рік був, водночас, і складним, і цікавим. Серед основних досягнень можна виділити те, що ми його прожили без заборгованості по виплаті заробітної плати. З квітня ми вийшли на стовідсотковий алгоритм перерахування коштів на рахунки підприємств, що дало нам можливість вільно розпоряджатися заробленими коштами. Нам вдалося погасити заборгованість перед ДП “Енергоринок” за минулі періоди та укласти з ними мирові угоди. Загалом за 2017-2018 року і перший місяць 2019 року ми сплатили близько 365 мільйонів гривень боргів перед ДП “Енергоринок” за минулі періоди. Це – колосальна цифра. Але ціна питання – недофінансування інвестиційної програми, модернізації, капітальні ремонти. Це кошти, які мали б піти на вдосконалення роботи, але пішли на виплату боргів. Суттєво вплинули на фінансовий стан Товариства і борги, які нам повинен сплатити ПАТ “Азот”. Протягом кількох місяців 2018 року неодноразово переносилися судові засідання, на яких ми могли дійти мирової згоди з нашим основним боржником. Ці угоди підтримав і суд, і фонд державного майна. Тільки за 2018 рік ми могли мати 75-80 мільйонів гривень додаткових надходжень Але кінцевого результату, на жаль, так і не вдалося досягнути. Однак, незважаючи на це, завдяки продуктивній роботі ми власними силами погасили заборгованість по заробітній платі за минулі періоди і змогли регулярно виплачувати і аванс, і заробітну плату працівникам Товариства. Крім того, завдяки можливості самостійно розпоряджатися коштами, ми закупили спецодяг, засоби спецзахисту, шоломи, рукавиці, інструмент для розчистки трас тощо. Змогли двічі підвищити заробітну плату і виплачувати заохочення працівникам. На щастя, завдяки стабільній роботі підприємства та своєчасній виплаті заробітної плати припинився відтік професійних кадрів, люди на своїх місцях, і фахово виконують роботу, щоб забезпечити Черкащину електроенергією. На сьогодні маємо чудову команду, сильний і дружній колектив, який зміг відстояти своє Товариство і впевнено вийти на новий ринок електричної енергії,- зазначив Ігор Ганноцький.

Про заходи, які були здійсненні для підвищення професійної кваліфікації та особистісного розвитку працівників ПАТ «Черкасиобленерго» розповіла директор з управління персоналом Надія Братаніч.

blank
– Найбільша цінність підприємства – це його персонал. Адже від якості роботи колективу залежить економічна ефективність всього Товариства. Найкращим показником ставлення працівників до свого підприємства є коефіцієнт плинності. Так у 2018 році він становив усього 0,1. Це дуже низький коефіцієнт. Для порівняння у 2017 році він був удвічі більший. Звісно в кожного працівника є свій стимул до роботи, однак загальним стимулом для всіх є заробітна плата. У 2018 році середньомісячна заробітна плата становила 9655 грн, що на 24,2% більше ніж у 2017 році. Якщо порівняти середньомісячну заробітну плату на нашому підприємстві з іншими підприємствами у промисловості, то в нас вона на 15,5% вища і знаходиться на рівні середньомісячної зарплати в промисловості України. Крім того, підвищити ефективність роботи працівників нам вдалося завдяки впровадженню програми тренінгів по сервісному обслуговуванню споживачів, яка охопила понад 450 осіб. Розроблено та проведено тренінги по лідерству та по командоутворенню, які вже проведено в багатьох РЕМ області. У 2019 році ми плануємо не тільки не припиняти, а й удосконалювати роботу в цьому напрямку, оскільки маємо дуже позитивні відгуки від працівників Товариства. Загалом, якщо порівняти минулі роки, то 2018 рік був роком руху вперед. Особисто я відчула, що наш колектив уміє не тільки боротися, але й досягати досить високих результатів у роботі. Переконана, що 2019 буде ще яскравішим, оскільки ми вже почали його з досить ефективних кроків. Це і робота з програмою відповідності, підписання нового колективного договору на 5 років, підвищення заробітної плати на 20 %, вдосконалення тренінгової системи для персоналу, – говоритьдиректор з управління персоналом Надія Братаніч.

За минулий рік спеціалісти з інформаційних технологій впровадили нові сервіси, як для зручності споживачів, так і для ефективного покращення та оптимізації роботи працівників.

– Вважаю, що минулий рік для нашого напрямку діяльності був дуже продуктивним. За 2018 рік усі РЕМ було забезпечено необхідною комп’ютерною технікою для оперативного реагування на будь-яке наше звернення. Було оновлено корпоративний сайт Товариства, який доповнено сучасним інформаційним інтерфейсом та новітніми електронними системами і сервісами роботи з клієнтами — кабінетами юридичного та побутового споживача, а також кабінетом з приєднання абонента. При цьому, в районах електричних мереж проведено комплекс заходів для впровадження в роботу зазначених сервісів та навчання профільних працівників підприємства. З метою покращення інформування абонентів про діяльність підприємства створено корпоративну сторінку в соціальній інформаційній мережі facebook.com, де висвітлюються найостанніші новини роботи ПАТ “Черкасиобленерго” та обговорюються питання із сервісного обслуговування споживачів. З метою створення можливості побутовим споживачам передачі показів лічильника через безкоштовні месенджери впроваджено систему передачі показів приладів обліку споживачів Товариства через Viber паблік-акаунт ПАТ “Черкасиобленерго”. Усі райони електричних мереж укомплектовано сучасними планшетами та пристроями power-bank, що забезпечило надійну довготривалу роботу з мобільними терміналами обробки інформації в польових умовах. В умовах функціонування нового ринку електроенергії та відокремлення оператора системи розподілу від електропостачальника, особливо гостро постало питання збільшення пропускної потужності кол-центру Товариства. З урахуванням проведеної реформи в сфері енергетики, кол-центр працює в цілодобовому режимі. Так, якщо в липні 2018 року до кол-центру Товариства надходило всього 68378 звернень, з яких 43006 в телефонному режимі, а 25372 на електронні системи, що загалом відповідає приблизно 10 % побутових споживачів, то в січня 2019 вже надійшло 94018 звернень з яких 50393 в телефонному режимі, а 43625 – на електронні системи, що загалом відповідає приблизно 15 % фізичних абонентів. Усі ці заходи дозволили не лише спростити, а й суттєво полегшити та пришвидшити роботу всього Товариства. Ми впевнено крокуємо в ногу з вимогами часу і надалі впроваджуватимемо сучасні підходи до роботи та новітні ІТ-технології для досягнення ще більшої ефективності роботи, – говорить директор з інформаційних технологій та зв’язку Олександр Шевченко.

У 2018 році почали проводити капітальні ремонти приміщень відокремлених структурних підрозділів. Було закуплено спецодяг, реманент, паливно-мастильні та інші матеріали. Активно ремонтувався транспорт Товариства.

– 2018 рік був важким. Працювати доводилося в умовах обмеженого фінансування на витрати на ремонт техніки, паливно-мастильні матеріали, електротехнічне обладнання для капітального ремонту і ліквідації наслідків негоди у січні 2018-го. Головним пріоритетом було звісно забезпечення персоналу спецодягом і засобами захисту. Усе необхідне для ефективної роботи люди отримали. Крім того, було частково придбано інструмент і запчастини для проведення робіт з розчистки ліній електропередачі, матеріали для виконання робіт по приєднанню споживачів до мереж, організовано розчистку ліній по всій області, відремонтовано Черкаський міський РЕМ, базу відпочинку “Енергетик”. Загалом, в енергетиці простих років не буває, а в 2018 свої корективи внесли ще й погодні умови. Але наша дирекція готова до подолання будь-яких труднощів і виконання поставлених завдань на 2019 рік, – запевнив директор виконавчий Петро Косякевич.

Безпека працівників та дотримання правил з охорони праці одна з важливих складових продуктивної діяльності Товариства.

– Робота служби охорони праці ПАТ «Черкасиобленерго» у 2018 році була направлена на виконання вимог Законодавства України «Про охорону праці», Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Працівники, які зайняті на роботах з шкідливими умовами праці забезпечуються згідно Колективного договору спецодягом, спецвзуттям, засобами захисту, лікувально-профілактичним харчуванням, надається додаткова відпустка, встановлюється доплата за шкідливі умови праці. Забезпеченість працівників засобами захисту Товариства за 2018 рік, що виконують роботи в електроустановках, складає 81%, а спецодягом, спецвзуттям – біля 76%. В Товаристві розроблені «Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійних захворювань і аваріям на 2019 рік», – прозвітував директор з охорони праці та пожежної безпеки Анатолій Гончаренко.

blank

2018 рік голова первинної профспілкової організації ПАТ “Черкасиобленерго” Олександр Чорний вважає успішним та плідним.

– Боротьба була нелегкою, але, дякуючи Богу, нам усе вдалося. І вже починаючи з 1 квітня 2018 року працівники стабільно отримують і аванс, і зарплату. А вже з березня цього року заробітну плату всім працівникам без виключення буде підвищено на 20%. Такого суттєвого разового підвищення зарплати у Товаристві не було ніколи. Тому головним здобутком минулого року я вважаю те, що наше Товариство таки стало на ноги, відновилася своєчасна виплата заробітної плати, працівників було забезпечено новим спецодягом, засобами захисту, почала покращуватися матеріально-технічна база. Крім того, багато позитивного було зроблено і для самого колективу. Зокрема, проведено грандіозну триденну спартакіаду ПАТ “Черкасиобленерго”, яка запам’яталася не лише спортивними досягненнями, а й незабутніми враженнями від зустрічі з ветеранами енергетики та чудовим концертом для працівників Товариства. Улітку всі райони взяли участь у змаганнях з пляжного волейболу, пляжного міні-футболу, які символічно пройшли на нашій відремонтованій у цьому році базі відпочинку “Енергетик”. Цей рік розпочався, на мій погляд, вдало. Зокрема вже 14 лютого було проведено спільне засідання керівництва Товариства на чолі з головою правління Олегом Самчуком з профспілковим комітетом з усіх районних РЕМ. Було, нарешті, підведено риску під нашими конфліктними діями з керівництвом. Колективний трудовий спір, пов’язаний з невиплатою заробітної плати, був знятий з обліку в Національній службі посередництва і примирення. Два роки ми перебували в цьому стані, та нарешті ситуація вирішилася. У цьому році плани не менш відповідальні. У березні цього року ми плануємо провести конференцію щодо прийняття Колективного договору. Впевнений, цей договір буде достойним нашого Товариства і діятиме тільки на благо його працівників, – говорить голова профкому ПАТ “Черкасиобленерго” Олександр Чорний.

На завершення, голова правління подякував за ефективну роботу всім працівникам ПАТ «Черкасиобленерго», а керівному складу Товариства наголосив на важливості збереження позитивної динаміки в діяльності компанії  у 2019 році.

– Нині, пріоритет – це виплата заробітної плати, покращення умов соціального забезпечення, перегляд Колективного договору. Зберегти ті пільги і той рівень захищеності, який передбачає діючий Колективний договір, і, як кажуть, підняти планку на вищий рівень, тобто щоб працівники наші, особливо ті, які працювали більше 10-20 років, ті, які працюють родинами, сім’ями – щоб вони були впевнені в завтрашньому дні. Ви всі спеціалісти на своїх місцях. Піклуйтеся про людей, колектив, і виконуйте свою роботу. Працюйте ефективно, однією сильною командою. Підняття зарплати – це можливість, яку ми знайшли і віддаємо нашим людям. Цініть працівників, допомагайте. Кожен працівник для нас цінний. Перегляньте своє ставлення, організуйте нормально роботу, попрацюйте над слабкими сторонами. Дякую за роботу кожному працівникові, робота кожного з вас важлива для мене, це спільна справа заради нашого Товариства. Змінимо себе – змінимо частину країни, – підсумував голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.