Соснівський районний суд продовжив розгляд нововиявлених обставин у справі вбивства черкащанина Сергія Бондаренка Іллею Новіковим.

Днями відбулося судове засідання в справі Новікова, на якому були присутні журналісти “18000”.

У 2016 році під одним з місцевих розважальних закладів між молодими чоловіками стався конфлікт, який Новіков розв’язав за допомогою декількох ударів. Для Бондаренка ця подія стала фатальною. Від травм, спричених внаслідок бійки 15 жовтня 2016 року, він помер у Третій міській лікарні, не приходячи до тями.

У 2017 році Соснівський районий суд виніс вирок у справі, засудивши Новікова до 8 років позбавлення волі, за статею нанесення тяжких тілесних пошкоджень.

У 2018 вирок був змінений Черкаським апеляційним судом на п’ять років з умовним терміном у три роки. Верховний Суд відправив справу на перерозгляд у Кіровоградський апеляційний суд, а вже той залишив у силі вирок першої інстанції.

Разом із тим нова захисниця Новікова, посилаючись на результати повторної експертизи, вважає вирок необгрунтованим у зв’язку із нововиявленими обставинами. До таких, за результатом експертизи, проведеної групою київських експертів, належить той факт, що Бондаренко отримав смертельні травми не від безпосередньо ударів Новікова, а від падіння.

У той же час експерти не стали відповідати на запитання, що саме спричинило це падіння, оскільки це нібито виходить за межі їх компетенції. Побиття зафіксоване на відео, яке додано до матеріалів справи та оприлюдненого у мережі. Тож на відео чітко видно, що Бондаренко втрачає рівновагу та падає саме після серії ударів Новікова.

Крім того, захисник Новікова намагалася переконати суд у тому, що Бондаренку була надана медична допомога у неповному обсязі. Проте, зі слів експерта, прямого причинно-наслідкового зв’язку між не проведенням хірургічного втручання Бондаренку та його смертю немає.

Також захисниця Новікова акцентувала увагу на тому, що Бондаренко на момент побиття був у стані алкогольнлго сп’яніння, втім, як це стосується нововиявлених обставин, невідомо. Окрім того, зі слів експерта, об’єктивні дані про існування в крові потерпілого алкоголю на момент вбивства немає.

У результаті, заслухавши матеріали та експерта, суд призначив перерву й дав час стороні захисту та обвинувачення підготуватись до дебатів, які відбудуться 11 лютого.