На Чорнобаївщині, у селі Старий Коврай, напередодні Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні, який відзначатиметься 22 червня, та з метою вшанування ратного подвигу славного земляка за підтримки сільськогосподарської корпорації «Дніпро»  відбувся турнір з футболу на кубок легендарного льотчика часів Другої світової війни, уродженця села, Героя Радянського Союзу Григорія Івановича Давиденка.

Давиденко Григорій Іванович – штурман ланки 44-ї ескадрильї 15-го розвідувального авіаційного полку Військово-повітряних сил Балтійського флоту, лейтенант. Учасник битви за Ленінград. Воював в авіації Балтійського флоту, був штурманом літака 26-ї окремої розвідувальної ескадрильї. До січня 1944 року Г. І. Давиденко зробив 215 бойових вильотів на розвідку військово-морських баз і плавзасобів у Фінській затоці і Ладозькому озері, на аерофотозйомку переднього краю оборони противника, залізничних вузлів, провів 13 повітряних боїв. Всього за час війни провів 258 бойових вильотів.

За зразкове виконання бойових завдань і проявлені при цьому мужність і героїзм  лейтенантові Давиденку Григорію Івановичу було  присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Загинув він  8 травня 1945 року при виконанні бойового завдання в районі латвійського міста Лієпаї.

Турнір, який був засновний в 1975 році вже давно став традиційний і проводиться кожного року на благодатній староковрайській землі, на якій виріс герой. Навіть сильний дощ, який пройшов напередодні вночі, не став на заваді зібратися любителям футболу і глядачам, щоб достойно вшанувати пам’ять відомого односельця.

Шістдесят спортсменів представляло чотири команди сіл району, які виявили бажання посперечатися за перемогу та головний приз – перехідний кубок. Це футболісти з Лукашівки (капітан команди Владислав Колотій), Ірклієва (капітан Сергій Стіпанєнко), Великих Канівців (Сергій Міщенко) та господарів поля Староковрайської команди (капітан Ігор Савченко).

Всі футбольні двобої пройшли у дусі дружнього  суперництва і подарували чудові емоції як гравцям, так і присутнім шанувальникам футболу залишивши незабутні враження в їхніх серцях. Підтримку гравцям дарували присутні вболівальники, які із захопленням спостерігали за іграми.

Фінансовий директор корпорації «Дніпро» Григорій  Петрович Душейко, який був присутній на турнірі, у вступній промові під час підведення підсумків відзначив важливість сільського футбольного руху, особливо таких змагань, які присвячені героям, що віддавали і віддають життя і здоров’я заради миру і спокою на нашій землі. Адже вони сприяють патріотичному вихованні молоді, пропаганді здорового способу життя, активного та змістовного дозвілля. Він ще раз нагадав про героїчне минуле земляка, який  у 24 роки став Героєм Радянського Союзу.

blank

– Подвиг Давиденка Григорія Івановича додає нам сил та наснаги у нинішній боротьбі за свободу, незалежність та суверенітет України, – продовжив Григорій Петрович. – Бо ми господарі на своїй землі, правда за нами. Тож ми знову здобудемо перемогу в ім’я європейського майбутнього України. Ми повинні пам’ятати про ті страшні події для того, щоб з такою мужністю і відвагою відстоювати благополуччя нашої держави, бути справжніми патріотами Батьківщини та прикладом для майбутніх поколінь.

Церемонія нагородження, в якій взяли участь Григорій Петрович та голова федерації футболу Чорнобаївського району Юрій Батурін, також супроводжувалася бурхливими оплесками під бадьорі вигуки груп підтримки.

За підсумками турніру почесний трофей, золоті медалі і грошову винагороду здобули футболісти Великих Канівців. Другою фінішувала команда господарів – Старого Ковраю, яка до останнього була фаворитом, на третьому місці команда села Іркліїв.

Кращими футболістами, які демонстрували справжню майстерність в своїх амплуа визнані: Віталій Йосипака (с. Лукашівка), Ігор Гордій (с. Іркліїв), Іван Горовенко (с. Старий Коврай), Євген Тяжлов (с. Великі Канівці).

Головний суддя змагань Юрій Григорович Музика по закінченню футбольних баталій сказав:

– Дякуючи родині Душейків, які вже скільки років підтримують в районі та популяризують спорт та гру мільйонів, цей турнір теж пройшов вдало, а для жителів ще й організували справжнє свято.  Дуже приємно було бачити молодь, адже для цього й проводяться такі турніри. Ми, старше покоління, своїм прикладом повинні показували, як треба шанувати і берегти пам’ять про видатних земляків. По підсумках змагання порадувала команда Канівців,  вони зіграли мобільно і згуртовано, тому й отримали перемогу.

Організатори турніру, співзасновник СТОВ «Старий Коврай» Григорій Душейко та дирекція господарства подбали і про змістовний відпочинок  односельців. Чудовий спортивний день завершився смачною, безкоштовною козацькою кашею, юшкою приготованою вмілими староковрайськими кухарями, дитячими розвагами на батуті та надувних атракціонах,  а ще спортивними силовими вправами,  в яких брали участь і дорослі.

Ніна Семенова, Валентина Згура