Розпочато реорганізацію локомотивного «Депо Христинівка». Реформування підрозділу, за яке взялася «Укрзалізниця», передбачає розділення ремонтної та експлуатаційної складових. Штат підприємства — 327 осіб. Після реорганізації воно підпорядковуватиметься експлуатаційному депо міста Сміли на станції ім. Т. Г. Шевченка. Кажуть, буде все, як у Європі. Про це пише Роман Кирей в «Урядовому кур’єрі».

Разом із представником «Укрзалізниці» Олександром Богдановим, який керує проєктом із реорганізації, з колективом локомотивного депо зустрівся голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар. Він наголосив, що заплановані зміни проводитимуть зі збереженням кількості робітників та рівнем заробітних плат.

Питання реорганізації підприємства вже не один місяць турбує керівників Христинівського району та його жителів. Адже локомотивне депо — бюджеутворююче підприємство, яке забезпечує роботою багатьох місцевих жителів. Залізничники, які прагнуть зберегти робочі місця, вважають реформування недоцільним — як із економічної, так і соціальної точок зору, адже воно може призвести до згортання виробничих потужностей. Обласна рада, до якої звернулися христинівці з проханням допомогти у збереженні підприємства як самостійної одиниці, не підтримала залізничників через «брак голосів».

Нагадаємо, питання збереження локомотивного депо у Христинівці неодноразово піднімав депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан. Він наголошував, що відповідно до проекту Концепції реструктуризації локомотивного господарства АТ «Укрзалізниця» на 2020-2023 роки передбачається проведення реорганізації відокремленого структурного підрозділу «Локомотивне депо Христинівка» в цех. Трудовий колектив залізничників, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Христинівського району за підсумками нарад дійшли висновку, що таке реформування є недоцільним, як із виробничої, так й економічної та соціальної точок зору. І працівники депо, і представники місцевої влади наводять численні аргументи щодо неприпустимості таких пертурбацій, які призведуть до значного згортання виробничих потужностей, а відповідно до чисельного скорочення робочих місць.

«На сьогодні «Локомотивне депо Христинівка» – єдиний виробничий підрозділ, який виконує поточний ремонт тепловозів серії ЧМЕ-3 в обсязі ПР-1, позаплановий ремонт тягового рухомого складу (ТРС), технічне обслуговування тепловозів серії ЧМЕ-3 в обсязі ТО-3 в межах своїх потреб, та в межах потреб депо регіональної філії «Одеська залізниця». Христинівські залізничники здійснюють та вдосконалюють роботу з технічного переоснащення виробництва, що в подальшому дасть можливість розширити обсяги та поліпшити якість виконуваних робіт із ремонту рухомого складу», – наголошував Баштан.

При розгляді цього питання ніяких зауважень та заперечень у народних обранців не виникло. Однак для ухвалення відповідного рішення не вистачило всього трьох голосів. Як виявилося, за підтримку христинівських залізничників не проголосували 5 членів фракції «Відродження». Хоча неформальний лідер цієї фракції, депутат Верховної Ради Антон Яценко ініціативу христинівських залізничників нібито підтримує.