Черкащанка Тоня Самойлова провела 65 годин без сну аби за добу піднятися на два восьмитисячника. Під час сходження жінка стикнулася з багатьма труднощами, але подолала їх та здійснила задумане.

Жніка встановила новий рекорд зійшовши на два складних восьмитисячники Еверест та Лхоцзе за добу. Одночасно з цим Тоня стала першою жінкою в історії українського альпінізму, хто тричі піднявся на Еверест, пише “Новое время”.

Антоніна розпочала свою експедицію 17 квітня, однак невдовзі альпіністка почала відчувати перші симптоми коронавірусу. Через це вона повернулася на лікування в Катманду.

 «В мене був сильний страх, що після хвороби я фізично не зможу піднятися на два підряд восьмитисячника і моя експедиція зірветься через стан здоров’я», — розповідає альпіністка.

 21 травня о 4 годині ранку Антоніна Самойлова вийшла з третього табору аби здійснити історичне сходження.

22 травня жінка підняла український прапор з написом Still fighting for freedom на Евересті.

«Пам’ятаю як я вже спускалася з вершини і на сходах Хіларі (технічно складна ділянка Евересту прямо біля вершини) помітила альпініста з Кенії, який йшов без кисню на вершину. Він створив чергу, адже вже був без сил. Я подумала про себе “буде смерть сьогодні” і мені стало дуже моторошно», — ділиться українка.

Наступного дня Тоня дізналась що чоловік помер, навіть не дійшовши до вершини. Альпіністка бачила його в останні хвилини життя.

Після цього у так званій зоні смерті (7900 м) почався шалений вітер саме тоді, коли там перебувала українка. Швидкість вітру сягала 80 км/год. Жінка перечекала негоду і в ніч на 23 травня почала збиратися на Лхоцзе. Вже о шостій ранку Антоніна була на вершині гори. Цього ж дня вона повернулась в базовий табір, всього без сну альпіністка була 65 годин.

Своє сходження Тоня присвятила загиблому воїну Олександру Грянику, який все життя мріяв зійти на Еверест. Альпіністка підняла його фото на горі і зробила світлину аби закарбувати цей момент назавжди.