У Черкасах рік розслідують смерть 13-річної дівчинки. Винних досі не покарано. Дитина померла під час відпочинку у санаторії “Сосновий Бір”, повідомляють Подробности“.

13-річна Віталіна Позняк померла від гострої алергічної реакції на порозі санаторію “Сосновий Бір” в серпні 2018 року. Батьки Віталінки впевнені, їхню дитину вбила халатність медперсоналу санаторію. За хронологією подій, встановлених батьком, ввечері донька поскаржилась на головний біль. Медсестра почала лікувати її чи то пігулками, чи то краплями. Після цього у дитини виникла гостра алергічна реакція. Швидку до санаторію викликали лише тоді, коли дівчинка вже не могла дихати і почав зникати пульс. На руках у батька вже є висновки судмедекспертизи.

– Медсестра з невідомих причин надала дитині корвалол за вказівкою завідуючої відділенням, яка рекомендувала це зробити в телефонному режимі. Експертиза каже про те, що причиною смерті став фенобарбитал – це один із компонентів , який входить до складу корвалолу – це фактично миттєва алергічна реакція, – говорить Ігор Позняк, батько загиблої дівчинки.

Лікарі кажуть, корвалол має протипоказання для дітей до 18 років. Через рік після трагедії завідуюча відділенням, головний лікар, і медсестра працюють в санаторії немов нічого не сталось. Зараз заклад готується до нового заїзду дітлахів, керівництво роз’їхалось.

Небагатослівне й керівництво обласного управління охорони здоров’я, якому підпорядковується санаторій. У перші місяці після смерті Віталінки там провели службове розслідування, але результати досі не оприлюднили.

У поліції відкрито кримінальне провадження за фактом смерті дитини. Півроку тому правоохоронці обіцяли висунути підозри службовим особам, як тільки отримають результати експертиз. Та ледве вони з’явились – слідчий у справі забажав їх повторного проведення.

– Якщо слідчий вважає за потрібне призначити експертизу і йому не вистачає якоїсь інформації, то він в праві призначити додаткову експертизу”, – говорить начальник сектору комунікації ГУНП в Черкаській області Дмитро Грищенко.

Батьки Віталінки кажуть – їхнє життя зупинилося разом з її серцем Віталінки. Єдине, чого вони зараз бажають, це покарання винних у смерті дитини. Та скрізь натикаються на мовчання та опір чиновників. Навіть, в МОЗ батька і досі не бажають ознайомити з результатами міністерської перевірки.