На Черкащині розпочався тренінг щодо правил організації й техніки проведення щеплень від гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також щодо навичок надання невідкладної допомоги в разі розвитку післявакцинальних реакцій/ускладнень. Тренінг проходить у Черкаській медичній Академії, де створили тимчасовий навчальний центр з вакцинації від коронавірусної інфекції. Тут упродовж двох діб необхідним навичкам навчатимуть медиків 4 мобільних бригад регіону. Зокрема: з Черкас, Звенигородського району, Уманського та Смілянського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Немає нічого страшного”: Черкащина першою в Україні розпочала вакцинацію від COVID-19

За словами заступниці голови ОДА Лариси Кошової, навчання проводять тренери обласного рівня, а саме: лікар-імунолог, лікар-анестезіолог, лікар загальної практики сімейної медицини, медична сестра. Усі вони 1-2 березня пройшли спеціальне навчання в столиці, й відповідно готуватимуть медиків мобільних бригад та пунктів щеплень.

– В області, нагадаю, визначені 6 мобільних бригад для проведення вакцинації. Натепер дві з них навчені. Й упродовж двох діб ще 4 опановуватимуть необхідні навички. Це медичні працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, зокрема й Черкаської консультативно-діагностичної поліклініки, на яких покладена функція щеплення. Уже в п’ятницю ці медики розпочнуть роботу в межах своїх територій, – зауважила Лариса Миколаївна.

Пані Марина, сімейний лікар ЦПМСД Паланської сільської ради, тренерка, уже завтра навчатиме медпрацівників бригад основам безпеки вакцини, нагляду за побічними реакціями, техніки проведення процедури вакцинації, комунікації лікарів під час вакцинації та ін.

– Під час навчань йтиметься про останні рекомендації щодо механізму щеплення. У цілому ж підхід до вакцинації аналогічний до інших щеплень, – зауважила тренерка.

У межах програми тренінгу: огляд Національного плану розгортання та вакцинації в Україні, Оперативний план “першої хвилі” – ключові програмні напрямки та пріоритетні групи, платформи вакцинації, інформування щодо вакцини AstraZeneka/OxfordVVnr (COVID-19), імунізація та безпека вакцини, діагностика анафілоксії та перша допомога й ін.

Потому теоретичні знання та практичні навички, відповідно до  окремого графіка, отримають медичні працівники 120 тимчасових пунктів щеплення, які проводитимуть вакцинацію проти коронавірусної інфекції.

Між тим, цього дня представники мобільних бригад регіону одержали для використання в подальшій роботі ноутбуки, придбані за рахунок коштів державного бюджету.

Нагадаємо, вакцинація населення допоможе сформувати імунітет до вірусу, що захистить в подальшому від інфікування чи важкого перебігу хвороби. Вакцинація в Україні є добровільною та безоплатною.

Окрім цього, якщо вже зараз бажаєте стати в чергу на щеплення, маєте змогу зробити це за визначеним механізмом, повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.

blank