У Міністерстві освіти та науки хочуть шляхом зміни системи фінансування і управління почати стимулювати заклади вищої освіти до розвитку. Про це повідомила міністерка освіти та науки України Ганна Новосад в інтерв’ю “Українській правді”, пише “Про Все“.

За її словами, до кінця року подадуть ряд проектів-актів по зміні фінансування, держзамовлення у вищій освіті, засноване на показниках якості.

– Зокрема, ми хочемо, щоб на фінансування закладів впливали показники працевлаштування випускників, якість наукової діяльності університету, присутність у міжнародних рейтингах тощо.Тут ми повертаємося до фінансування. Щось має мотивувати університети сучасні програми впроваджувати. Гроші – дуже потужний стимул. У формулі, яку буде подавати Міністерство, одним із критеріїв, індикаторів успішності університету буде працевлаштування випускників, – додала міністерка.

Ганна Новасад розповіла, що в бюджет заклали плани на наступний рік, де працевлаштування випускників буде одним з індикаторів, який визначатиме об’єм фінансування закладів вищої освіти.

Якщо університет випускає випускників, які потім без проблем працевлаштовуються в кращі компанії, є популярними серед хороших роботодавців і це відслідковує система, ми бачимо, що цей університет має класні програми, які відповідають умовам ринку праці, тут хороші викладачі, це показник якості.

– Зараз є багато університетів, які вже мають сучасні програми. Але, на жаль, це не поширена практика, – прокоментувала Новосад.