Фахівці Уманського відділу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розпочали моніторинг якості води поверхневих водойм та ґрунту (піску) з метою підготовки місць масового відпочинку населення до пляжного сезону.

У місті Умань згідно з рішенням Уманської міської ради від 15.03.2007 р. № 515/5 «Про благоустрій м. Умані» визначено  місце відпочинку (зону рекреації) біля водойми Осташівського ставу, яке закріплено за  підприємством УКП «Комунальник». Крім того, в місті використовуються такі водойми для відпочинку: це  3-й Софіївський став, заводу «Мегометр» і  став «Скеля» – особливо в період паломництва хасидів.

У селі Городецьке Уманського району згідно з рішенням сільської ради № 38 від 26.05.2017 року  визначено місце відпочинку біля водойми (зона рекреації) став «Млинський», за яким закріплено відповідальне підприємство КСП «Рибомеліоративна станція» (ПП Гайдаєнко В.М.).

За результатами досліджених проб води вищевказаних водойм і піску прибережних смуг, відібраних від 13 травня 2024 року, встановлено:

– за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками відхилень від встановлених нормативів у воді всіх 5-ти водойм не виявлено.

– у двох пробах води, відібраних та досліджених у місці масового відпочинку на ставах «Мегометр» та «Скеля» міста Умань, а також у пробі ґрунту (пісок) ставу «Мегометр» виявлено відхилення від гігієнічних нормативів за паразитологічними показниками (наявність життєздатних яєць аскарид).

Про результати досліджень поінформовано органи місцевого самоврядування та Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.