Вигулювати собаку можна лише, якщо господарю вже є 14 років, собака в наморднику та на повідку. Саме таких правил мають дотримуватися господарі домашніх тварин. Про це розповів черкаський адвокат Валентин Гаврильченко, пише Суспільне.

За словами адвоката, власникам собак необхідно реєструвати домашнього улюбленця незалежно від породи (віком від двох місяців і старше). Вигулювати ж тварину фахівець радить у спеціально відведених для цього місцях.

Як встановлюються правила вигулу тварин

Питання поводження із тваринами та прибиранням за ними господарями регулюються Законом України “Про благоустрій населених пунктів”. На його підставі усіма місцевими радами (міськими, селищними, сільськими) прийнято власні, місцеві Правила благоустрою, містять вимоги та заборони. Якщо простіше – то кожен населений пункт може встановити власні умови та заборони.

Наприклад у Черкасах наразі є лише два офіційних майданчики для вигулу улюбленців: Парк Хіміків та “Сосновий Бір”.

Яких правил при вигулі тварин має дотримуватися господар

1. Виводити собак за межі квартири чи території її проживання можна лише на повідку (з ошийником, що містить особистий номер), а небезпечних собак – лише на короткому повідку (не довше 1,2 м) і в наморднику;

2. Вигулювати собаку без повідка та намордника дозволяється лише в спеціальних місцях вигулу тварин. Там також можна проводити навчання тварин за спеціальними програмами. При цьому небезпечних собак не можна тримати без повідка та намордника навіть у зонах вигулу.

3. Господар повинен забезпечити безпеку своєї тварини, оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди, дорожнього руху при проходженні з твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом;

Тварин, зазвичай, можна супроводжувати з 14 років. Проте небезпечних собак дозволено супроводжувати особами від 16 років (окрім психічно хворих та фізично неспроможних контролювати тварину). Тобто діти вигулювати тварин не можуть.

4. Господар (або особа, що вигулює тварину) повинен прибирати екскременти за своїми тваринами в під’їздах, на тротуарах та інших місцях загального користування; виключення – власники собак-поводирів.

5. Забороняється заходити з тваринами до громадських місць (місця хачування, магазини, кінотеатри тощо). Виключення – відвідування спеціалізованих магазинів та закладів для тварин та супровод собаками-поводирями;

6. Забороняється заходити з тваринами на дитячі чи спортивні майданчики, території лікарень, шкіл, інших навчальних закладів.

7. Забороняється купати тварин на території міських пляжів, у фонтанах;

8. Забороняється порушувати громадський порядок, в тому числі, потрібно слідкувати за збереженням режиму тиші (з 22.00 до 08.00);

9. Забороняється вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння

10. Забороняється залишати тварин бездоглядними

Забороняється вигулювати собак в парках та біля дитячих майданчиків. За порушення правил вигулу законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Зі слів юриста Валентина Гаврильченка, максимальний штраф, який може сплатити власник собаки – 85 гривень. Якщо тварина завдала шкоди здоров’ю та майну, власник собаки нестиме цивільно-правову відповідальність.

Травмований може звернутися до суду та стягнути із власника тварини компенсацію. Фахівець радить потерпілим, якщо на них напала собака:

дразу звернутися до поліції;
сфотографувати сліди (укуси, порвані чи пошкоджені речі):
сфотографувати собаку та записати відомості про власника тварини.

Також власники потенційно небезпечних собак (доги, добермани, вівчарки, боксери) зобов’язанні застраховувати відповідальність перед третіми особами, про це розповіла директорка департаменту управління страхових продуктів страхова компанія ПЗУ Україна Наталія Вітомська.

“Страхування відповідальності передбачає відшкодування шкоди, яка може бути завдана життю, здоров’ю і майну третіх осіб внаслідок агресивної та непередбачуваної дії собак. Якщо травмована особа помре, компенсація рідним передбачається у розмірі 11 тисяч гривень. Вартість такого страхування для фізичних осіб – 17 гривень на рік, для юридичних — 34 грн”.

Черкаська дресирувальниця собак Олександра Литвиненко радить дотримуватися таких правил, якщо на вас біжить собака:

зупинитися та стани напівоберту до собаки;
не дивитися тварині в очі;
не махати руками.

Відповідальність за напад безпритульних собак несуть органи місцевого самоврядування, на території яких перебуває тварина.

Проте виникає питаня у господарів тварин, які вигулюють їх за усіма правилами та все рівно стикаються з агресією.

Не йти на провокацію

Якщо ви певні, що не порушуєте місцеві Правила благоустрою, то вам нема чого соромитись. Зазвичай ті, хто починають безпричинний конфлікт з незнайомою людиною, хочуть випустити “пару”. І для цього шукають будь-який привід для розпалювання конфлікту.

За можливості просто ігноруйте таких людей. Зрозуміло, шо вони можуть зіпсувати настрій своїми коментарями, але щось аргументовано пояснити таким “крикунам” навряд чи можливо. Адже вони хочуть саме скандалу, в не розумних аргументів.

Використовуйте знання закону

Якщо вам починають погрожувати, щось типу “та я ваших собак потравлю, за те, що ви тут ходите”, “та вас з вашими собаками/котами повідстрілювати треба, щоб людям не заважали” то тут можна і нагадати “розумнику” про кримінальну відповідальність за названі дії.

Згідно статті “Жорстоке поводження із тваринами” Кримінального Кодексу України, знущання над тваринами, скоєні із застосуванням жорстоких методів або із хуліганських мотивів, каратимуть арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті ж дії, скоєні у присутності неповнолітніх, каратимуть обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Знущання, скоєні з особливою жорстокістю, або якщо вони призвели до каліцтва або загибелі тварини, або скоєні групою осіб, каратимуть позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

У більшості випадків “агресори” тушуються, коли стикаються зі спокійною та обізнаною людиною, і “атака” захлинається.

Вмикайте відеокамеру

Додатковий інструмент захисту – відеофіксація погроз. Зазвичай, у кожної людини під рукою є телефон з можливістю запису відео.

Вмикайте камеру та спокійно попередьте агресора про те, що фіксуєте його погрози у якості доказу хуліганських мотивів. І якщо він продовжуватиме у тому ж дусі, запис опиниться у правоохоронних органів.

Зазвичай, коли агресор розуміє, що його дії фіксують на камеру, то намагається зникнути з її поля зору.

Викликайте поліцію

Але інколи зустрічаються абсолютно неадекватні агресори (часто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння), які готові використовувати силу і не чують аргументів.

У такому випадку негайно викликайте поліцію, приверніть увагу оточуючих до того, що відбувається, та тримайтеся подалі від агресора (тікати – краще, ніж вступати в конфлікт, ще  й коли тобі потрібно захистити свою тварину)

А коли прибуде поліція, необхідно скласти протокол і вимагати залучення ваших відео-матеріалів до справи, щоб притягнути винуватця до відповідальності.

Пухнасті улюбленці посідають важливу частину нашого серця та роблять життя яскравішим. А ще – це велика відповідальність, пам’ятайте про це.