Чутки про відставку голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, які останнім часом активно циркулювали в нашій області, набрали цілком реальних обрисів. На останньому засіданні Кабінету Міністрів було погоджено звільнення Юрія Олеговича та ще трьох голів обладміністрацій із займаних посад. Згідно з інформацією ЗМІ посаду губернатора Черкащини має посісти нинішній голова обласної ради Олександр Вельбівець.

На цьому тижні наша редакція збирала коментарі у відомих в нашій області людей щодо їх оцінки роботи Юрія Ткаченка на посаді голови ОДА та можливості його відставки. Попри прийняте рішення урядовців про заміну губернатора, нашим читачам, напевне, буде цікаво почути думку місцевих громадських діячів та політиків про діяльність Юрія Олеговича на цій посаді та оцінити їх уміння прогнозувати та аналізувати ситуацію, яка складається на Черкащині.

blankВладислав Голуб – народний депутат України по Канівсько-Золотоніському округу

Інформація щодо ймовірної відставки голови Черкаської ОДА вже який рік циркулює на рівні чуток. Єдиний, хто може дати відповідь на це питання – це Президент України.

Моя позиція була і залишається наступною. Кожен чиновник оцінюється виключно за якістю та ефективністю його роботи. Ефективність Юрія Олеговича Ткаченка на посаді голови Черкаської ОДА залишає бажати кращого. В той же час, не варто використовувати ситуацію виключно з метою отримання певної «сенсації» чи політичного піару. Якщо Президент ухвалить рішення змінити очільника Черкащини, ми з вами про це дізнаємось того ж дня. А поки що не варто про це говорити. Одне можу сказати точно: якщо таке рішення буде прийнято Гарантом, переконаний, що Черкащину очолить гідна і професійна людина.

blankСергій Пасічник – аналітик, керівник ГО ” Академія Стратегічних Досліджень”

 – На моїй пам’яті питання відставки Юрія Ткаченка піднімається ледве не з першого року його перебування на посаді голови ОДА. Очевидно, що з настанням осені політичні амбіції наших громадян загострюються і з’являється більше бажаючих приміряти головне крісло області.

Тому я вже трохи скептично ставлюся до щорічних чуток про зміни очільника області.

По-перше, Юрій Ткаченко показав себе адекватним і прогнозованим членом президентської команди. І міняти його, а особливо зараз – за півроку до президентських виборів, вкрай нерозумно. Можливо, він є не настільки жорстким і радикальним, як його попередники, але має цінне вміння – йти на діалог і знаходити спільну мову з конкурентами.

По-друге, відставка Ткаченка можлива за умови його власної зацікавленості в цьому, наприклад, при пропозиції переходу на якусь міністерську посаду.

З іншого боку, цього разу є серйозні ознаки того, що чутки про зміну керівництва не просто чутки. В ЗМІ широко просувається інформація, що на голову ОДА свою людину хоче поставити власник МХП Юрій Косюк. Є також інформація про подачу документів на цю посаду нинішнім головою Черкаської облради Олександром Вельбівцем.

Наче у підтвердження протистояння між адмністрацією і облрадою, фактично з подачі Вельбівця, було провалено голосування за зміни до перспективного плану формування ОТГ.

Проте, ще раз хочу наголосити, з технологічної точки зору, для Президента зараз немає сенсу міняти перевіреного менеджера на невідому людину, та ще й з подачі конкурента. Сам же Ткаченко має досить контактів в Києві аби утримуватись на посаді до моменту, коли негативи від перебування в кріслі голови ОДА переважать позитиви.

blankДмитро Кухарчук – очільник “Національного корпусу” на Черкащині. Ветеран полку “Азов”.

– На скільки мені відомо, Ткаченка викликали до Києва і вказали відсоток, який “БПП” має набрати на президентських виборах в області.

Юрій Ткаченко відмовився забезпечити цей відсоток, адже в області просто і близько немає такої кількості людей, що можуть проголосувати за діючу владу.

У той же час, Вельбівець гарантує забезпечити потрібний відсоток на виборах президенту. Можу припустити, що це буде зроблено за рахунок фальсифікації виборів, адже жодним іншим шляхом неможливо зробити бажаний для БПП результат.

Але питання у тому, що Вельбівець не пройшов спецперевірку, адже у свій час мав проблеми із законом через корупцію.

Проте, я перпеконаний, що Ткаченко довго у цій ситуації не протримається, тим паче, що Юрій Косюк дуже хоче мати в області свого підконтрольного губернатора. Буде це Вельбівець, чи хто інший – для нього не важливо.

blankВалентина Коваленко – депутат Черкаської обласної ради, екс-голова облради. 

– Я думаю, що зміна очільника області дійсно можлива у зв’язку із тим, що Юрієві Косюкові, як ми розуміємо, віддана під контроль Черкаська область. І оскільки Юрій Ткаченко не зміг зреалізувати плани кума президента на Черкащині щодо будівництва нових корпусів “Нашої Ряби” у декількох районах, відповідно, я вважаю, що ці плани спробують зреалізувати за допомогою більш радикальної людини у цьому питанні на посаді, ніж Юрій Олегович. Як відомо, цією людиною для Юрія Косюка може стати Олександр Вельбівець.

Я особисто вважаю, що за 6 місяців до виборів не варто змінювати нинішнього голову ОДА. Попри складні часи, він пройшов достойно випробування допомогою фронту і волонтерам.