180 сухих та повалених дерев сьогодні виявили в черкаському парку “Сосновий бір”. Огляд території проводили працівники управління екології міськради та підприємства “Дирекція парків”. Попередньо обстеження відбувалося в грудні 2019 року, розповідає Суспільне.

Працівники парку, виявивши сухе дерево, вимірюють його діаметр та записують дані. Так комісія обстежує парку “Сосновий бір”. Начальник управління екології Черкаської міськради Володимир Гусаченко розповідає, що аварійне дерево видно по корі.

Після вчорашньої негоди у “Сосновому бору” знайшли два десятки повалених сухих дерев, розповідає працівник “Дирекції парків” Віктор Карасьов. Деякі з них попадали на доріжки. Сьогодні прибирали територію.

Віктор Карасьов: “Це тільки із за того, що вчора вітер подув. Це ще добре, що не такий великий вітер був. А якби був такий як в Одеський області, то тут би вивалило весь сухостій. Кореня майже немає. А воно на кореню тримається. А висота дерева в середньо 30 метрів. Вітер подув і падає. А падає непередбачувано. Воно може впасти і на алею, і в ліс”.
blank

Середній вік дерев у парку – 40-50 років, говорить екологиня підприємства “Дирекція парків” Альона Голубєва і пояснює, чому дерева всихають: “Пошкоджені тими ж короїдами, грибами й взагалі відживають свій вік”.

За результатами обстеження, дерева мають зрубати – каже Володимир Гусаченко: “Складається акт обстеження, підписується, передається на розгляд виконкому, вони дають згоду балансоутримувачу на видалення дерев”.

blank

На заміну одного зрубаного дерева мають висадити, як мінімум чотири, говорить Альона Голубєва: “Нарізі це лише початок до повного відновлення парку. Усі найважливіші роботи ще попереду. Після обстеження й видалення будуть проводитися висадки. Звісно, що все буде не відразу. Але маємо надію, що все буде відновлено”.

Площа міського парку “Сосновий бір” – 50 гектарів. Попередньо обстеження дерев тут проводили в грудні 2019. Тоді виявили 122 сухих дерева. Їх нині ліквідували.