Всесвітня організація охорони здоров’я надаватиме компенсації громадянам 92 бідних країн-членів глобальної програми COVAX, якщо ті отримають серйозні побічні ефекти після щеплення від COVID-19. Про це пише “ТСН” з покликанням на “The Guardian”.

“Надаючи одноразову компенсацію без звинувачення при повному і остаточному врегулюванні будь-яких претензій, програма COVAX спрямована на значне скорочення необхідності звернення в суди, що є потенційно тривалим і дорогим процесом”, – наголосили в організації.

Очікується, що подавати заявки постраждалі зможуть через спеціальний сайт, який планують запустити до кінця березня цього року. У ВООЗ зазначають, що їхня програма компенсації надасть щепленим “швидкий, справедливий, надійний і прозорий процес”.

Водночас в організації переконані, що випадки серйозних побічних ефектів будуть “рідкісними”. Програма діятиме щонайменше до 30 червня 2022 року.

У виданні зазначається, що країни, які самостійно фінансують свої закупівлі вакцини від COVID-19, також планують запровадити програми відповідальності.

COVAX є глобальною ініціативою з пришвидшення розробки, виробництва та постачання вакцин від коронавірусу до країн із низьким та середнім доходом. Україна також входить до цієї програми.

Нагадаємо, що літак із першою партією вакцини від COVID-19 “Covishield”, що виробляється за ліцензією Oxford/AstraZeneca,

Літак з вакциною від коронавірусу вранці буде в “Борисполі” – ОП
прибуде до столичного аеропорту “Бориспіль” вранці у вівторок, 23 лютого.

Очікується, що першими вакцину отримають сім регіонів, зокрема Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області, а також Київ.

Додамо, що у Черкасах вакцинація розпочнеться сьогодні по обіді.