Депутат Черкаської міськради Олександр Радуцький під час сесії у четвер оприлюднив дані щодо сумнівної, на його думку, «оборудки» із земельними ділянками в мікрорайоні Соснівка. Про це пише “Прочерк”.

– Я інакше як «оборудка банди Бондаренка» це назвати не можу, – розпочав Радуцький.

– Растьом, – спробував віджартуватися міський голова Анатолій Бондаренко.

– Вам уже нема куди рости, ви і так уже дно пробили, – відказав Радуцький.

Він розповів про будівництво, яке наразі йде по вулиці Дахнівській поблизу перехрестя і вулицею Менделєєва. За інформацією Радуцького, на ділянку, котра належать Скляровій Аліні Віталіївні (як зазначив Олександр Романович, це дочка керівника ПАТ «Азот» Віталія Склярова), було видано містобудівну документацію та наказ про початок будівництва.

blank

Зазначимо, що торік у жовтні інформацію про набуття Аліною Віталіївною права власності на цю ділянку оприлюднила vikka.ua в дописі депутата обласної ради Вадима Гайовича.

Як зазначив Олександр Радуцький, крім ділянки у 20 соток, яка належить Аліні Скляровій, роботи йдуть і на двох сусідніх ділянках загальною площею ще 20 соток, власниками яких є такі собі Заболотня і Ятович.

– Ви знаєте, що там уже вирізали дерева – легені нашого міста, – сказав Радуцький.

Як зазначив далі Олександр Романович, головний архітектор Черкас Віталій Чернуха у тексті містобудівних умов і обмежень на згадану ділянку зазначив, що ця зона може використовуватися для реконструкції лікувальних закладів, для зелених насаджень і як санітарно-захисна. Водночас, цільове призначення земельної ділянки, яку наразі забудовують, – для будівництва та обслуговування житлового будинку. Об’єкт будівництва потрапляє в межі заповідної території «черкаські берегові схили».

Погодив ці містобудівні умови і обмеження директор міського департаменту містобудування та архітектури Артур Савін.

Але, як наголосив Олександр Радуцький, наступний документ, – Наказ про затвердження згаданих містобудівних умов і обмежень (від 23 жовтня 2018 року), – підписаний тим самим паном Савіним, містить зовсім іншу інформацію: «Наказую затвердити громадянці Скляровій Аліні Віталіївні містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по вулиці Дахнівській, 24/5 для будівництва підприємства громадського обслуговування та споруд для тимчасового зберігання транспортних засобів».

Тобто, вже не житловий будинок, а підприємство.

– Анатолію Васильовичу, ви ж кажете, що ви такий правильний мер, то доведіть це, – звернувся Радуцький до Бондаренка. – Ви можете видати розпорядження про перевірку цих фактів і проведення службового розслідування щодо керівника департаменту містобудування й архітектури пана Савіна.

– Уже проводили, Олександре Романовичу. І навіть державна архітектурно-будівельна інспекція доповіла, що є містобудівні умови. А далі… Приватна ж ділянка… – знизав плечима міський голова.

– Ви ж розумний чоловік? – перепитав Радуцький. – Я вам тільки що прочитав містобудівні умови і показав, що наказ видано на зовсім інші споруди. А ви мені зараз кажете, що «вам доповіли». Люди, журналісти зараз хочуть почути: ви дасте наказ, щоб зараз публічно провести службову перевірку і на наступному пленарному засіданні розповісти, яким чином у нас містобудівні умови одні, а наказ – на інше будівництво?.. Ви дасте таке розпорядження?

– Я уже без вас дав його давно, – сказав міський голова.

– Тобто, ви дали розпорядження про службову перевірку щодо цієї ситуації? Правильно?

– Уже давно.

– А вона вже проведена?

– Ні, йде, – відмахнувся міський голова.

– А який термін?

– Як будуть готові, будуть доповідати, – посміхнувся Анатолій Васильович.

Після цього Радуцький зазначив, що Віталій Скляров, батько Аліни Склярової і керівник «Азоту», нібито є «засновником» політичної партії «ВО «Черкащани», куди входять депутати міської ради, які працюють та працювали на «Азоті». Таким чином, він надав «оборудці» й політичного контексту, адже ВО «Черкащани» підтримує міського голову.

Після цього Олександр Романович зазначив, що непогано було б цю ситуацію донести до відома власника «Азоту» Дмитра Фірташа й подивитися, як той відреагує. Також Радуцький висловив сподівання, що міський голова дасть журналістам і громаді з питання забудови Соснівки «вичерпне роз’яснення».

У свою чергу Анатолій Бондаренко дав таке от роз’яснення:

– Дійсно, у нас є такий Віталій Леонідович Скляров, який є заслуженою людиною в місті Черкаси, генеральним директором підприємства «Азот», яке дійсно є партнером Черкаської міської ради. Олександр Романович розуміє по-іншому. Він вважає, що земельні ділянки повинен отримувати тільки він і його родичі.

– А хто саме? Ану скажіть! – швидко відреагував Радуцький.

– Ну-у… – розпочав Бондаренко.

– Що «ну»? Хто саме? Прізвище?

– Я хотів би перед вами вибачитися. На попередній сесії отримав ділянку не ваш син, а син жінки, з якою ви мешкали, – відказав міський голова. – Так що я вибачаюсь публічно перед вами. Я переплутав.

– Він нормальна людина? – сказав Радуцький. – Я в шоці.

Шокований Олександр Романович пішов спілкуватися з журналістами. А Анатолій Бондаренко дав слово черговому промовцю.