Черкаський виконком відклав питання щодо нагородження грамотою Олександра Цівіни, начальника відділу договірних відносин ТОВ “Черкасиенергозбут” через мовний скандал.

Як зазначив заступник міського голови, “свободівець” Юрій Ботнар, члени виконкому не погоджуються з мовною політикою на підприємстві.

Йдеться про те, що працівниці соцдепартаменту мерії Світлані Черненко, яка як споживач звернулась до абонвідділу із особистим питанням, замість спілкування державною мовою в грубій формі порадили “найняти собі перекладача”. Жінку це обурило, оскільки мова йде про підприємство, що по факту належить державі. Про ситуацію вона написала у “Фейсбук”, а наше видання процитувало вказаний допис, додавши, що на хамство на названому підприємстві городяни скаржились і раніше. Однак “Черкасиенергозбут” подав на редакцію до суду, збираючись по-серйозному доводити, що його працівники мають право говорити на роботі із відвідувачами російською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаські енергетики в суді намагаються довести… що такої держави, як Україна, не існує?

“Якби керівництво підприємства просто вибачилось перед своїм споживачем, то це було б інше питання. Однак воно подало до суду на видання, яке надало розголосу ситуації і збирається там доводити своє право не розмовляти державною мовою”, – зауважила член виконкому, “свободівка” Діана Тяско.

Цікаво, що питання нагородження активно лобіював Ігор Зайчук, представник обласного Нацкорпусу, лідером якого є Дмитро Кухарчук. Він намагався переконати присутніх, що журналісти – брешуть.

“Я особисто знайомий із Світланою Черненко, тому не сумніваюсь, що вона говорить правду. Не має значення, яке саме видання її процитувало. Ми не можемо погодитись із такою мовною політикою”, – заперечив Юрій Ботнар.

Однак пан Зайчук продовжив, не добираючи слів, ганьбити саме журналістів, що написали про скандал.

Утім, це було більше схоже на якусь особисту зацікавленість нацкорпусівців, бо захищати інтереси “Черкасиенергозбуту” і його директора Євгенія Лута ці “націоналісти” кидаються не вперше. Буквально вчора Дмитро Кухарчук брав участь у прес-конференції Лута, якого через недоліки в роботі збираються звільнити, хоч він вважає, що йому мали “дати грамоту або медаль”. На ній Кухарчук фактично підтвердив, що його бойовий побратим створив охоронне підприємство, яке стало підрядником “Черкасиенергозбуту”, і це логічно пояснювало, чому на захід прийшло так багато людей у військовій формі. Звісно ж, Кухарчук запевнив, що Нацкорпус не має до цієї “маленької комерції” жодного відношення. Однак враження, що це “комерція” виключно “навколокухарчуківська”, прикрита гучними гаслами про “громадські інтереси”, – лише посилилось.

blank

Цікаво, що попри надзвичайну концентрацію на прес-конференції Лута усіляких полум’яних “націоналістів” і “патріотів”, ніхто не зауважив, що національні прапорці енергетики поставили догори дриґом

До слова, на прес-конференції пан Кухарчук зневажливо зауважив черкаським журналістам, що “такий серйозний прес-захід”, як оце “осяяв” він, вони уздріли вперше. Якщо врахувати, що обласні медійники постійно беруть участь і у багатьох незрівняно організованіших і статусніших прес-подіях, то у нацкорпусівця почали проглядатись явні ознаки манії величі. Напевне, це результати його повної безкарності, оскільки навіть попри регулярно влаштовувані ним бійки на громадських заходах та сесії міськради і порушені кримінальні провадження, жодних юридичних наслідків для нього не спостерігається.

Можливо, саме тому після названої прес-конференції деякі соратники Кухарчука почали погрожувати журналістам за “неправильні питання”, натякаючи на “спалення їхніх автомобілів”.