У Черкасах майстер Тарас Крамаренко представив свої 33 роботи на персональній виставці “Витинанкові оповідки” в галереї народного мистецтва. Його творчий доробок нині становить понад тисячу робіт.

“Витинанкові оповідки” в галереї народного мистецтва можна відвідати протягом місяця, розповідає Суспільне.

З дитинства митець Тарас Крамаренко вирізав з паперу сніжинки, проте ще не усвідомлював, що це і є витинанка:

“Я бачив мисники оздоблені мамою, саме тою самою витинанкою, із звичайного газетного паперу, і край, якого був орнаментований”.

За його словами, коли навчався, то постало питання на яку тему писати курсову та дипломну роботи — обрав витинанку.

Відтоді майстер перетворює замальовки та ескізи в полотна. Витинанки стали візитівкою його життя. А творчий доробок нині становить понад тисячу робіт. На цій виставці представив 33.

“Таким чином це моя реакція на сьогодення та на минуле. Вона різна, оскільки поклики йдуть з різного середовища: пісенної творчості, фольклору, історичних фактів та подій”, — розповів митець.

Є картини присвячені російсько-українській війні:

“Наприклад, Буча, Маріуполь, інші міста проілюстровані мною як криваві птахи війни. Я не скажу, що це повний розпач, але співпереживання, співстраждання. Це є розумінням того, що в таких випадках, ти іноді безсилий допомогти чимось іншим, крім того, як засвідчити в цій роботі це”.

Себе визначає прихильником сюжетної витинанки, тобто там, де йде оповідка. Звідси й назва виставки. Це та історія, яку він розповідає та переказує.

Відвідувачка Наталія Ребякова поділилася своїми враженнями та назвала роботи пана Тараса вишуканими та глибокими за змістом творами:

“Приємно бачити, як старовинне мистецтво витинанки набуває нового життя. Витинанки Тараса Крамаренка надзвичайно актуальні, сучасні, майстерні. Виставка демонструє дуже високий рівень майстра і від цього глядачі отримують задоволення”.

Раніше лише на афішах бачив витинанки відвідувач Володимир Кочержинський, який прийшов на виставку, щоб особисто переглянути.

“По-новому подивився на цей вид мистецтва. Цікаво виходить, коли він супроводжує ці витинанки якимись дотепними віршами, — розповів Володимир Кочержинський.

У роботах Тараса Крамаренка простежується прихильність до народної образної мови, зазначила керівниця галереї народного мистецтва Ольга Мартинова:

“Мені подобаються роботи чорно-білі, вони такі дуже витинанкові. Там немає якогось поруху у велику творчість, а малими засобами. Абсолютно білим і чорним, він передає відчуття людей, їхнє спілкування”.