За останні кількадесят років заповідні землі біля Замкової гори (внизу біля ресторану «Чайка») неодноразово намагалися забудувати. Чого там тільки не пропонували звести – і 12-поверховий готель, і житлові будинки з ресторанами. Та поки що цього зробити не вдавалося, бо частині черкащан проекти, м’яко кажучи, не сподобалися.

Археологи ж взагалі проти будь-якого будівництва на заповідних територіях. Півтора роки тому землі біля гори викупило приватне підприємство «Надія». Що там зрештою планують збудувати? Маємо попередні ескізи, інформує “Громадське ТБ: Черкаси”.

Співзасновник будівельної компанії «Надія» Андранік Казарян каже, що наразі є п’ять-шість ескізних варіантів проекту будівництва. Тому говорити напевно, що саме там збудують, зарано.

«Там мають бути житлові будинки три- або чотириповерхові, щоб не закривали оглядовий майданчик з парку Богдана Хмельницького (парк біля ресторану Чайка – ред.). Внизу вздовж Гагаріна плануємо побудувати невеликі торговельні ряди, щось типу бутиків із сувенірами, вишиванками, тобто туристичну зону. Вони мають вписатися у концепцію Долини троянд. Там можуть бути кав’ярні. Зараз над цим працюють маркетологи», – каже Андранік Казарян.

blank

Це лише один з попередніх варіантів проекту. Але і з нього видно, що в підніжжі Замкової гори можуть з’явитися п’ять житлових будинків

Головний архітектор міста Віталій Чернуха, до якого журналісти звернулися за коментарем, розповідає, що за останні 30 років бачив десятки різних проектів цієї ділянки. Тому про майбутнє будівництво говорить обережно.

«А що «Надія» збирається там будувати? Я ще нічого не знаю, – дивується головний архітектор. –  Є тільки рішення Черкаської міськради на розробку детального плану Замкового узвозу. Рішення було прийняте ще при Одаричу – зробити план за гроші бюджету. На сьогодні замовник, фірма «Надія», яка викупила кілька земельних ділянок, хоче заплатити за розробку цього детального плану. Але врахувати і свої інтереси. Ми підготували рішення й передали на сесію міськради. Коли рішення сесії буде готове, тоді можна говорити про проектування, про врахування законних інтересів держави і тих людей, які проживають там. Тільки після того можна дивитися на якісь картинки і щось говорити. Якщо чиїсь інтереси не врахувати, людина може подати до суду і скасувати рішення».

Віталій Чернуха пообіцяв, що без черкащан нічого вирішувати не будуть і обов’язково проведуть громадські обговорення.

Житло в заповідній зоні

Земля, на якій планують звести будинки, має історичну й культурну цінність. Вона входить до меж природоохоронної та заповідної території «Черкаські берегові схили». На місці теперішнього скверу Богдана Хмельницького (його в народі ще називають парком «Чайка»), у 14 столітті був розташований черкаський замок. Археолог Дмитро Куштан каже, що в підніжжі цієї гори стояла відома із 17 століття Троїцька церква, яку у 19 столітті перенесли на Пагорб Слави.

blank

У 2015-му році попередні забудовники, фірма «Агропром-1992», збиралася звести у підніжжі Замкової гори 12-поверховий готель висотою в півсотню метрів.

Такий вигляд міг мати це 48-метровий готель. Він повністю закривав краєвид на Дніпро із Замкової гори

Голова Спілки археологів України Гліб Івакін надіслав тодішньому міському голові Сергію Одаричу листа. У ньому він писав, що будівництво великого об’єкта на цій території знищить культурний шар пам’яток археології. Він просив міськвиконком провести повне археологічне дослідження ділянки за рахунок замовника.

blank

Тоді під тиском громадськості проект готелю так і не ухвалили, замовник мав переробити проект.

Пізніше землю «Агропрома-1992» та інші ділянки викупило приватне підприємство «Надія». Засновник ПП «Надія» Андранік Казарян говорить, що  компанія збирається звернутися до археологів, щоб ті дослідили територію.

«Ми дивилися аерозйомку міста 40-х років, то на тому місці раніше стояли будинки. Але в нас був пунктик, коли нам землю давали, що ми обов’язково маємо отримати висновки археологів. Звичайно, ми будемо звертатися до них. Якщо палки в колеса нам не будуть встромляти, як у нас люблять», – каже Андранік Казарян.

blank

Цей будинок на Замковому узвозі, 1 планують знести

Старовинний будинок на перехресті Гагаріна та Замкового узвозу планують знести, квартири там вже викуповують. Що саме збудують у підніжжі гори,  буде відомо після ухвалення детального плану території та громадських обговорень.