11 квітня 2024 року в національний прокат вийшла українська драма “Я і Фелікс”, яка одночасно розповідає про дорослішання в жорстоких реаліях 90-х та (не)прийняття ветеранів у цивільному суспільстві. Фільм знато на книгою черкасця Артема Чеха, також події відбуваються у Черкасах. Переглянути фільм можна в кінотеатрі Мультиплекс (ТРЦ “Любава” ) та в кінотеатрі “Україна”.

Як розповідає УНІАН про сюжет фільму: Події фільму відбуваються в 90-х роках в Черкасах. Типова для тих часів українська родина ледь зводить кінці з кінцями, тулячись у старій радянській квартирі. Поки батько родини Олексій перебуває у від’їздах на заробітках, які, втім, скоріше приносять борги, ніж гроші, мати Ольга сама піклується про їхнього сина Тимофія, намагаючись паралельно хоч якось заробити на життя, торгуючи прямо вдома косметикою. Хлопчик фактично постійно позбавлений батьківської уваги, натомість велику частину його життя займає музика.

Все змінюється, коли бабуся Ліда приводить до дому свого нового співмешканця – Фелікса Петровича, надзвичайно колоритну та суперечливу особистість, поява якого розпалює постійні сварки між Ольгою та Лідою. Фелікс – колишній контррозвідник, який прослужив в самому пеклі Афганістану цілих вісім років, і це неабияк вплинуло на його психіку, коли періоди відносної нормальності у нього легко змінюються нападами ПТСР та білої гарячки. А ще він постійно носить за собою старий автомат “Катюша” в чорному дипломаті. Але водночас, вочевидь, він має дворянське походження, і це простежується в його манерах – він їсть з ножем та любить класичну музику.

І саме цей дивний чоловік стає для Тимофія справжньою батьківською фігурою, наскільки це можливо. Він грає з хлопцем в шахи, водить його на риболовлю, а ще купує йому ті самі нові білі кросівки – справжню мрію дитини, що виросла в бідності в сурових 90-х в провінції. Так, періодично Фелікс залучає його і до більш небезпечного дозвілля, чим ще більше виводить його матір. Але це фактично єдина увага в родині, яку отримує хлопець – його батькам, які змушені вирішувати фінансові проблеми, зовсім не до нього.

Події фільму відбуваються у трьох часових лініях – з 7-річним та 14 річним Тимофієм, а також зовсім трошки в самому кінці вже з дорослим Тимофієм, показуючи, як усе, що трапилося з ним в дитинстві, вплинуло на його подальший життєвий вибір.