1 серпня 1979 року виробниче новосілля справили працівники нашої уславленої тютюнової фабрики. При ній відкрився чудовий Будинок культури “Ювілейний”, відомий тепер як “імені Кулика”, розпочмнає чергову оповідку із історії Черкас відомий краєзнавець Борис Юхно.

А його початкова назва пов’язана зі 100-літтям від початку переробки тютюну на підприємстві Зарицького, яке й стало базовим для черкаської тютюнової промисловості. Загалом у кращі добільшовицькі часи більших-менших тютюнових фабрик тут налічувалося аж чотири.

Щоправда, перша переробка і фасування табаку у “картузи” датована вереснем 1878 року, і з нагоди цьогорічного 140-ліття фабрики ще буде нагода сказати, але оскільки з осередком культури до вересня 1978-го не впоралися, то непомітно для обивателя дату на рік посунули.

Сам факт ювілею з капіталістичного минулого, звісно, не пошанували. Напротивагу нагадуванню, що 1905 року на підприємстві створили комітет РСДРП(б) – цю меморіальну дошку демонтували нещодавно у форматі декомунізації.

blank

Леонід Корсунський (ліворуч) у виставі “Підступність і кохання”

“Вогнище культури у простих і виразних формах” збудували за проектом тодішнього головного архітектора Черкас Валерія Холковського. Зала на 500 місць, студії для занять художньою самодіяльністю, народна кіностудія, бібліотека – усе настільки продумане й функціональне, що без суттєвих перебудов функціонує й дотепер, хоча саме підприємство закрилося восени 2008 року: ще одна, цього разу – сумна кругла дата, яку теж згадаємо у суто виробничому контексті.

Не слід вважати, що до “Ювілейного” черкаські тютюнники ходили в кіно, театр чи на концерти “на загальних підставах”. Ще з початку 1950-х при ЧТФ діяв найкращий у місті фабричний клуб, а його головною культурно-бойовою одиницею став театральний гурток. Як розповідав мені старий виробничник Леонід Корсунський, який працював на фабриці з 1958 року і до згортання потужностей, між дирекціями облмуздрамтеатру і фабрики діяла джентльменська угода: за можливості не давати вистав у один день або ж “касових” з української класики.