15 січня виповнюється 150 років з Дня народження визначного українського вченого, академіка, сходознавця Агатангела Кримського.

Відомо, що дитинство засновника вітчизняної орієнталістики минуло у Звенигородці, куди невдовзі після його народження (у 1871 році) з Волині переїхали батьки. Тут він закінчив двокласне училище, сюди приїжджав на гостини до сім’ї з далеких світів. Власне, тут у 70-річному віці (1941року)  його розшукали  співробітники органів держслужби й відправили в Київ, де він був заарештований як «ідеолог українських націоналістів». Роком пізніше (25 січня) у кустанайській тюрмі (Казахстан) вчений помер. Реабілітований посмертно. Пише видання “Вісті Черкащини”.

blank

Радянська влада зробила все, аби стерти  з історії пам’ять про славетний рід Кримських. Місце поховання вченого не відоме. Батьки та родичі Агатангела Юхимовича поховані в Звенигородці на різних кладовищах, але досі не всі їхні могили знайдені та ідентифіковані. В пресі, зокрема, була згадка, що визначено могилу батька — Юхима Кримського.

blank

На честь 150-річчя вченого звенигородські ентузіасти вирішили відновити історичну справедливість: підготували ряд заходів, аби відродити пам’ять про родину Кримських. Наразі виготовлено інформаційний біл-борд, що буде розміщений у райцентрі. На в’їзді  в місто з боку Лисянки встановлено пам’ятну плиту, приурочену Агатангелу Юхимовичу, а на кладовищах, де поховані його родичі (батьки, брат, сестра), розчищено чагарники та встановлено пам’ятні хрести.

blank

Всі роботи здійснені ГО «Пам’ять», коштом та за ініціативи її очільника Юрія Лисогора.

ГО «Пам’ять» також сподівається на плідну співпрацю з Інститутом сходознавства НАН України в аспекті реконструкції маєтку-музею «Дім Кримських», що розміщений у Звенигородці.