“Якщо мого сина посадите, я в селі нікому жити не дам!”, – так починає розмову із односельцями багатій із села Лящівка Чорнобаївського району, синок якого два тижні тому взяв участь у п’яному побоїщі, у наслідок якого випадковий свідок Олександр Гусаков опинився на лікарняному ліжку із зламаною щелепою. Про це журналістам нашого видання розповіли селяни телефоном.

10 червня Олександр Гусаков із друзями відпочивав у місцевому барі, його компанія вела себе культурно, адже майже не вживала оковитої. Між тим група молодиків, серед яких був і молодий лящівський “мажор” та його товариш-поліцейський, добряче “звеселившись”, розтрощила двері закладу, кілька разів вчиняючи бійки, а потім ні з того ні з сього напала і на Гусакова. Бо той, бачте, став очевидцем непривабливої картини, коли “золотий” нащадок “розбирався” із своєю дівчиною, ляскаючи їй по обличчю. За те, що опинився не в тому місці і не в той час, мажорні хулігани побили Гусакова ногами, зламавши йому щелепу. Хлопець після цього опинився в обласній лікарні, де йому зробили дві операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лящівці “мажори” зламали щелепу інваліду-переселенцю і залякали все село

Звісно, за фактом бійки було порушено кримінальне проваждення, а сама історія стала темою численних публікацій в обласних засобах масової інформації.

Однак після цього ніби “злетів з котушок” батько “мажора”.

Як розповідають лящівці, він почав бігати по селу і погрожувати всім, хто насмілиться свідчити проти його сина.

“В тебе мати вдома часто сама! А тебе я закопаю! Тобі ноги переламаю!” – це найм’якші висловлювання, які можна було почути від місцевого царька, який чомусь вирішив, що вхопив Бога за бороду.

“Мені також передали, що в селі ані мені, ані комусь із свідків життя не буде, якщо цього юного панка посадять, – підтверджує інформацію Олександр Гусаков. – Доведеться писати ще одну заяву в поліцію”.

Варто зауважити, що люди в Лящівці надзвичайно бояться цього містечкового “олігарха”, адже в частини в нього в оренді земельні паї, та й поводиться він із односельцями наче феодал із кріпаками. До слова, як і інші місцеві директори господарств.

Більше того, Лящівка вже ставала центром резонансних скандалів, що прогриміли далеко за межами області.

Так, весною 2014 року в Лящівці було побито місцевого жителя Олександра Чорнобая. Він вирішив виділити свій земельний пай, який віддав в оренду місцевому СТОВ, та обробляти ці 6 га самостійно. 10-річний термін угоди закінчився, тож чоловік мав на це законне право. Чорнобай попередив і директора товариства про це. Але СТОВ засіяло пай селянина озиминою. Випадково проїжджаючи повз поле, Чорнобай побачив, що на його ділянці трактор СТОВ передисковує сходи пшениці. Коли чоловік обурився побаченим і намагався перешкодити – охоронці товариства побили його і вивезли. Чорнобая знайшли вже під ранок за 15 км від Лящівки із перебитими ногами та численними побоями. Тоді повстало все село і мало не з вилами пішло захищати односельця.

У 2015 році місцеві панки спробували розправитися із сільським головою Антоніною Красовською, яка в тій резонансній історії стала на бік простих людей.

Наступною жертвою став Володимир Рудик. Вночі до його оселі увірвалися ті ж самі “невідомі” в масках та жорстоко по-звірячому побили господаря. Після нанесених травм чоловік проходив довготривалий курс лікування. Правоохоронці винних у катуванні та каліцтві пана Володимира так і не знайши. Не знайшовши справедливості в жовтні 2015 року Володимир Рудик підірвав себе разом з директором СТОВ  та його дружиною. Рудик і дружина директора загинули.

Тому на “бандитську” Лящівку вже, напевне, варто було б звернути увагу обласним і столичним владцям та правоохоронцям, якщо місцеві не здатні поставити на місце знахабнілих панків.

Тетяна Воронцова