У селах Лисянського району лиси нападають на домашню птицю. «Ми живемо неподалік поля, то лиси забігають просто в обійстя. Їх багато розвелось. Їдять все підряд: курей, качок, навіть котів. Вже й не знаємо, що роботи. Хіба відстрілювати…», – скаржиться жителька Смільчинець Тетяна Рябова. Про проблему селян розповідає видання “Вісті Черкащини“.

У Смільчинцях є колектив мисливців, але застосовувати зброю в межах населеного пункту їм заборонено. За словами голови правління районного товариства мисливців і рибалок Станіслава Маловічка, мисливці можуть розчохлювати рушниці не ближче 200 метрів від села. Він зауважує, що крім цієї шкоди, лиси можуть розносити й сказ. Тому вважаються небезпечними, і їх необхідно знищувати. За сезон полювання відстрілюється до 150 тварин.

Проблема загострилась, на думку Станіслава Маловічка тому, що на полях скрізь потруїли мишей, основної їжі лисів, і тому вони перебираються ближче до людських осель, з’являються цілі лисячі колонії, які селяться в покинутих хатах, погребах. Особливо таких багато в селах які обезлюдніли в останні роки – Михайлівці, Дубині, Дібрівці. Але і Лисянку не минають, вже є непоодинокі випадки, коли лиси заходили в «гості» до курятників, дають потомство, особливо не ховаючись від людей. Що робити, щоб лиси обминали ваше обійстя?  Завести таксу. Саме так, бо саме цю собачку, як переконаний головний мисливець району, обходять десятою дорогою лиси.

Щодо загроз рудих мешканців лісу смільчанам, то, як вважає сільський голова Тетяна Стукало, вона вже минула. Наразі, очевидно із закінченням періоду розмноження, лиси рідко навідуються в село.