Перемога України у жорстокій та несправедливій війні з росією – на сьогодні прагнення кожного свідомого українця. На це свої зусилля об’єднали як окремі громадяни, так і органи державної влади та місцевого самоврядування.


Видатки на підвищення обороноздатності України та підготовки території міста Черкаси до оборони в особливий період є пріоритетними у бюджеті Черкас, починаючи з моменту повномасштабного вторгнення рф.

У 2022 році за різними програмами Черкаси спрямували для підсилення обороноздатності держави 356 мільйонів гривень.

1. Програма підтримки Збройних Сил України в 2022 році – 107,4 млн грн.
2. Міська цільова програма заходів та робіт з територіальної оборони м.Черкаси на 2022 рік – 49,8 млн грн.
3. Програма протидії тероризму на території м.Черкаси на 2021-2025 роки – 8,25 млн грн.
4. Програма забезпечення законності та профілактики правопорушень у м.Черкаси на 2022-2026 роки – 139,4 млн грн.
5. Програма забезпечення техногенної та пожежної безпеки на території м.Черкаси, захисту населення від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального, воєнного характеру на 2019-2022 роки – 28,25 млн грн.
6. Комплексна програма соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м.Черкаси на 2022-2024 роки – 22,7 млн грн.

У рамках цих програм, серед іншого, виділялися кошти на такі потреби для військових підрозділів: запчастини та ремонт техніки, придбання паливо-мастильних матеріалів, матеріально-технічних засобів (дальномірів, тепловізорів, тепловізійних прицілів, прицілів нічного бачення, системи Starlink, форменного одягу, спеціалізованих автомобілів, ремонт приміщень тощо). Також була виплачена одноразова грошова допомога членам добровольчих формувань Черкаської територіальної громади.

Таким чином Черкаси стали одними з лідерів в Україні за показником підтримки збройних сил. Не збавляємо темпів і в цьому році.

На 2023 рік у бюджеті Черкаської територіальної громади вже заплановано понад 330 мільйонів гривень на підвищення обороноздатності України.

1. Програма підтримки Збройних Сил України на 2022-2023 роки – 131 млн грн. (17,7 млн грн. – вже профінансовано).
2. Міська цільова програма заходів та робіт з територіальної оборони м.Черкаси – 72,9 млн грн.
3. Програма протидії тероризму на території м.Черкаси на 2021-2025 роки – 13 млн грн.
4. Програма забезпечення законності та профілактики правопорушень у м.Черкаси на 2022-2026 роки – 111,2 млн грн.
5. Програма реалізації заходів цивільного захисту населення та території Черкаської міської територіальної громади на 2023-2026 роки – 2,4 млн грн.

У цьому році, окрім того, що з місцевого бюджету планують закрити потреби військових, аналогічно із минулим роком (щодо матеріально-технічного забезпечення), передбачено виділення субвенції обласному бюджету на придбання і встановлення модульних укриттів. Також закладені кошти на придбання електрогенераторів для забезпечення роботи різних підрозділів.

Як наголошують депутати Черкаської міської ради та члени виконавчого комітету – Черкаси оперативно та позитивно реагують на усі потреби та заявки військових та представників силових структур, із якими ті офіційно звертаються до міської влади.

«Війна триває. І Черкаси підтримуватимуть наших захисників стільки, скільки це буде необхідно, і наскільки дозволятимуть ресурси. Якщо у них виникатимуть додаткові потреби у цьому році, у нас є резерви, щоб виділити на підвищення обороноздатності додаткові кошти. Черкаси були і залишатимуться надалі надійним тилом для Збройних Сил України. Дякуємо нашим захисникам за кожен новий день, який зустрічаємо у відносно спокійних Черкасах», –  прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.