Як жителі області самі оцінюють свій стан здоров’я — про це статистики вибірково опитали у домогосподарствах у жовтні 2017 року. «Ставили питання про стан здоров’я, яке традиційно звучить при зустрічі давніх знайомих», — мотивує актуальність заступник начальника головного управління статистики у Черкаській області Людмила Януш, пише газета “Черкаський край”.

Згідно з отриманими даними, свій стан здоров’я як добрий оцінили 40 відсотків населення області, як задовільний — 45,8, решта — як поганий. (Звичайно, якщо опитані відповідали не за цим принципом: «Що таке здоров’я, куме? — Це коли, куме, все болить, але ще є сила, що б не йти до лікаря».)

Про те, що вони хворіли в період 12 місяців, які передували опитуванню, повідомили 87,7 відсотка. Причому, 38,8 відсотка мали хронічні (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найпоширеніше — гіпертонія (49,7 відсотка), серцеві недуги (27,5), артроз, артрит (15,8).

На хронічний бронхіт, емфізему легенів та на остеохондроз хворіли по 5,3 відсоткаопитаних. Хронічну травму чи інші наслідки дії зовнішніх причин мали 4,6 відсотка. Виразка шлунку або 12-палої кишки була у 4,3 черкащан. Злоякісні пухлини (включаючи лейкемію і лімфому) — у 3,4 відсотка. Хворіли на хронічний гепатит, жовчокам’яну хворобу, холецистит, холангіт, цироз печінки 3,2, на діабет — 3, інсульт — 2,5, остеопороз — 1,9, мігрень або частий головний біль – 1,8, алергію (за винятком алергічної астми) — 1,7, катаракту — 1,5, хронічну тривогу або депресію — 1, астму неалергічну та алергічну — 0,9 та 0,5 відсотка осіб відповідно.

Про те, що на стан їхнього здоров’я серйозно вплинули наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, вважає 0,9 відсотка населення, частково вплинули — 35,4.