Мешканці Катеринопільщини, як і багато хто в Україні, засмучені тим фактом, що після новорічних свят супутникове телебачення (а саме найпопулярніші канали «1+1», «Інтер», «Україна», «СТБ» тощо) стане платним. Ба більше, аби переобладнати систему, доведеться затрачатись на купівлю спеціального нового тюнера (понад 1000 грн.), який зможе ловити закодовані сигнали. Потім, підключивши цей тюнер до телевізора й супутникової антени, треба буде телефоном або через спеціальний сайт його активувати у офіційного оператора, якими є Viasat та XtraTV. Якщо не вдасться це зробити самому, то доведеться платити ще й за підключення. Найдешевший пакет (29 телеканалів) у XtraTV сьогодні коштує 39 гривень на місяць, а у Viasat (82 канали) – 49 гривень. Усе інше за окрему плату.

Такі нововведення найбільше засмучують стареньких людей, які не розуміють, як їм упоратись із усім цим лихом і де поділось їхнє безкоштовне телебачення. 79-річна Марія Боровець із Катеринопільщини нарікає: «Сиджу в хаті одна. Телебачення – фактично усе моє життя. Діти далеко. Тож спілкуюсь переважно з телевізором. Спершу відімкнули аналогове. Т2 в мене не ловить, пробували налаштувати, не вдалось. Довелось витрачатись на супутникову антену з тюнером. Тепер кажуть: «Цей тюнер не підходить, купуй, бабо, новий». За що? Я за той ледве розрахувалася. Добре хоч сусід підключив безкоштовно. Це з тих двох тисяч пенсії я маю заплатити за газ, світло, ліки, та ще й нового тюнера купити? Де їхня совість? Проробила увесь вік, мов каторжна, а тепер сиди в чотирьох стінах, і не рипайся. Гірко, та й годі!»

Звісно, в соцмережах є різні відгуки. Особливо радіють ті, хто розглядає телевізор як «зомбоящик». Пишуть, що нема там чого дивитися, краще книгу почитати, в парку погуляти і таке інше. Воно-то так, але це для здорових людей. А ось таким бабусям телевізор і справді заміняє весь світ. І нема чого їх за це критикувати, краще провідайте, розрайте, води принесіть. А якщо не можете, чи не хочете, то краще змовчати.

Як варіант дехто пропонує дивитись російські канали, які кодуватись не будуть. Але до чого це призведе??!

Тетяна ІВАШКЕВИЧ, “Вісті Черкащини”.