Понад 10 років Альона Левицька із Білашок на Тальнівщині популяризувала українську пісню на Батьківщині, разом із вокальним ансамблем «Калина». Та війна внесла свої корективи у життя жінки і тепер вона виступає в Німеччині, розповідає видання “Вісті Черкащини“.

Після початку повномасштабного вторгнення Левицька разом із дітьми переїхала до сестри, яка мешкає в невеличкому містечку біля Гамбурга. Кілька місяців, як розповідає Альона, вона була розгублена, важко було адаптуватись на новому місці, усі думки були поряд із чоловіком, який залишився в Україні. Свою відраду вона знайшла у пісні.

– Я написала пост у групу в фейсбуці «Українці в Гамбурзі» із закликом до земляків, чи не хочуть вони зустрітися якось і поспівати. Так мене помітила українка, яка співає тут в опері і звела мене із людьми, які із перших днів війни організовують виступи для жителів України, а виручені кошти пересилають на потреби ЗСУ, – розповіла Левицька.

Виявилось, що цими виступами займається відома українська акторка Дар’я Петрожицька, якій сподобались вокальні дані Альони. З того часу вона доєдналась до їх ансамблю «Родовід». Щотижня вони співали в одному із гамбурзьких закладів, власник якого безкоштовно надавав приміщення українцям на цілий день. Там люди могли зустрітись, поспілкуватись, зіграти в ігри, а ввечері послухати українську пісню. Як розповідає Левицька, публіка їх завжди дуже відкрито зустрічала та активно донатила, за один вечір вони збирали 200-300 доларів. Кошти одразу ж пересилали у перевірені фонди.

За місяць до новорічних та різдвяних свят Альона зустріла українку, яка займається популяризацією етнічного фольклору: збирає стародавні українські пісні, колядки та щедрівки. Колектив вирішив, що буде знайомити німців із українськими традиціями святкування Різдва і не тільки, тож вони почали колядувати просто на вулицях Гамбурга і таким чином теж збирати кошти для допомоги армії. Жінки підготували собі костюми і навіть Різдвяну зірку та козу. Заключним концертом цієї акції став концерт в Генеральному консульстві України в Гамбурзі.

– Його представники побачили нас, коли ми співали на вулиці, і запросили виступити, – каже Альона.

Зараз кошти, які їм вдається зібрати, вони надсилають більше адресно, а не у великі фонди.

– Допомагаємо тим, кого знаємо. Раніше надсилали кошти у Фонд Сергія Притули, але потім зрозуміли, що у кожної із нас є знайомі військові, які потребують допомоги. Комусь потрібно придбати тепловізор, комусь допомогти із амуніцією чи із ремонтом авто, – говорить Левицька.

Попри те, що закордоном жінка знайшла заняття, яке їй до душі і за допомогою якого вона може допомагати українським військовим, вона дуже хоче, щоб скоріше настала Перемога та мир і вона б із дітьми змогла повернутись на Батьківщину. Альона Левицька зізнається, що дуже сумує за рідною Тальнівщиною і мріє знову дарувати свою пісню своїм землякам.