Ми вже повідомляли, що нещодавно на теренах Черкащини було створено першу доволі унікальну об’єднану територіальну громаду (ОТГ) – Зорівську, яка утворилася на базі сіл із двох сусідніх районів. Центром ОТГ стала Зорівка Золотоніського району, а долучилися до об’єднання села із Драбівського – Мехедівка, Богданівка і Квітневе. При чому, ініціативу щодо такого об’єднання подавали саме жителі сіл Драбівщини, які вважали, що «приєднання» до більш економічно розвинутого району додасть їм нових можливостей і перспектив.

Та одне з перших рішень ради Зорівської ОТГ викликано бурхливу негативну реакцію у багатьох жителів сусідніх драбівських сіл. А саме у тих селян, які самостійно обробляють свої паї, а таких у Мехедівці та Богданівці більше двохсот чоловік. Отож, на одній із перших сесії ради ОТГ депутати, затверджуючи ставку земельного податку, встановили її на 2018 рік на рівні 1% від вартості паю. Раніше ж, селяни-одноосідники із драбівських сіл сплачували цей податок в розмірі 0,3 %. Звичайно ж трикратне підвищення ставки оподаткування – суттєвий удар по кишенях тих селян, які  самостійно обробляють землю, а відповідно утримують свої сім’ї.  Адже, для багатьох із них це фактично єдина можливість заробити копійку у селах, де панує безробіття та безгрошів’я.

Тепер ображені таким поворотом подій жителі Мехедівки та Богданівки оббивають пороги владних установ та пишуть скарги у різні інстанції з вимогою повернути справедливість щодо земельного оподаткування. У своїх зверненнях власники земельних паїв із Драбівщини стверджують, що голова громади Юрій Гунько, депутати від Зорівки та потужні орендарі хочуть призупинити вихід одноосібників із крупних господарств, а відповідно, піднявши земельний податок, добиваються, щоб одноосібники збанкрутіли і самоліквідувалися.

У своєму листі до нашої редакції драбівчани також писали: «Ми стурбовані тим, що замість об’єднання нагнітається обстановка, яка призводить до протистояння між населеними пунктами, напруженості у відносинах з керівництвом громади. Відсутність гласності в організації роботи громади, «засекречений» Статут, відсутність старости в Мехедівці – це також питання, які нас хвилюють. Бо керівництво громади перебрало на себе всі повноваження, конструктивної критики не сприймає, керує віджилими «совковими» методами».

Нині жителі драбівських сіл знову звернулися до нашої редакції, розповідаючи, що проблеми у них не те що не вирішуються, а навпаки наростають як сніжний ком. Так, вони стверджують, що місцеві владці забрали автомобіль у сімейного лікаря і тепер, щоб надати  допомогу, він мусить добиратися до пацієнтів пішки. Так саме, наші дописувачі повідомляють, що драбівських дітей позбавили «Шкільного автобуса» і тепер їм немає чим добиратися на навчання. Села Драбівщини так і залишаються без транспортного сполучення із центром громади – Зорівкою. Люди скаржаться, що на сьогодні у керівництві ОТГ відсутня посада економіста, не діють відділи охорони здоров’я, освіти, культури, у справах дітей, які давно вже повинні працювати… Вони вважають, що на посади призначаються люди без відповідної освіти, досвіду роботи та фаху.

А найбільше жителів драбівських сіл обурює те, що за 6 місяців у селах, що приєднались до Зорівки, голова громади Юрій Гунько не проводив прийому громадян, навіть відсутній графік прийому. Ну, а сам голова веде себе по відношенню до «приєднаних» драбівських селян, м’яко кажучи, не дуже коректно. Відмовка у нього одна, мовляв, у вас тепер є в.о. старости, то нехай вирішує всі ваші проблеми… Отож, у людей складається враження, що голова громади не розуміє, що він просто найманий менеджер і люди повинні контролювати його дії та висловлювати пропозиції. Адже, об’єднана громада живе за рахунок платників податків, які, в тому числі, працюють на землях драбівських сіл… «Чи наш голова вважає, що має служити тільки кільком місцевим князькам?» – запитують наші дописувачі. І додають: «То що ж нам принесла розпіарена владою децентралізація? Тільки ще більші проблеми… Чи ми у своїй ОТГ продовжуємо жити за вчорашніми радянсько-феодальними лекалами?»

Представники місцевої та обласної влади продовжують відмахуватися від поставлених жителями Мехедівки та Богданівки питань, мовляв, самі приймали рішення про створення ОТГ, то самі тепер і «розгрібайтесь» із своїми податками та проблемами. Можливо, воно і так… От тільки, що заспівають наші владці, коли на всю країну прогримить перший приклад розвалу об’єднаної громади у нас на Черкащині. Адже драбівські селяни уже всерйоз обдумують ініціативу виходу із Зорівської ОТГ, яка поки що окрім проблем нічого доброго їм не принесла…

Яків Немирів